Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Brød og bobler. Björn Svenssons blings med stekt nykål og spekeskinke kan gjerne deles på fire. En fyldig blanc de noir champagne gjør blingsen til bling-bling.

Brød og bobler. Björn Svenssons blings med stekt nykål og spekeskinke kan gjerne deles på fire. En fyldig blanc de noir champagne gjør blingsen til bling-bling.

Michelin-kokkens sommermat på én, to, tre

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Oppskrift på grillet blings med spekeskinke, nykål og pepperrot.

Man kommer langt med et godt brød og en god spekeskinke – andre ingredienser kan varieres ut fra hva som er i skapet, hva som finnes i butikken, eller hva som er i sesong, mener Björn Svensson.

Fakta: Björn Johan Dong-Soo Svensson

Alder: 41 år.

Stilling: Kokk.

Bakgrunn: Kokkeskole i Sundsvall.

Har jobbet på mer enn 50 restauranter, deriblant Bagatelle og Oro.

Startet Restaurant Oscarsgate i 2005. Den fikk Michelin-stjerne i 2008.

I 2013 startet han Fauna, som fikk stjerne året etter.

Etter å ha lagt ned Fauna i 2016, åpnet han Galt i september 2017.

Aktuell: Galt fikk Michelin-stjerne etter å ha vært åpen i knappe fem måneder.

Akkurat nå er den norske nykålen på sitt aller beste. Stekes den lett i en panne med smør, får man også frem dens søte og delikate smak. Den blir mykere og lettere å putte mellom to skiver.

– Legg lettstekt kål og revet pepperrot på den ene siden og skinke, karse, nepe og dressing på den andre. Legg dem sammen og spis, sier Svensson.

Men en blings trenger ikke utelukkende fungere som egomat i store stykker.

– Er dere flere, kan man dele blingsen i fire biter sånn at den blir lettere å spise. Da kan den også fungere som snack, og ikke bare som en egen rett.

-
+

Blings

  • 0.5 surdeigsbrød
  • 12 skiver god spekeskinke
  • 1 stknykål
  • 1 pakke brønnkarse (eventuelt bladpersille)
  • 1 stknepe
  • 1 liten bit pepperrot
  • sitron
  • rapsolje
  • smør
  • salt og pepper

Dressing

  • 2 dlyoghurt naturell
  • 1 sstørkede og finkuttede enebær
  • salt og pepper

Slik gjør du

  • Kutt kålen i fire båter og stek den på høy varme i solsikkeolje i syv minutter.
  • Senk varmen og tilsett en stor klatt smør i kjelen i tre–fire minutter. 
  • Toast eller grill brødet i en stekepanne – eventuelt sleng det på grillen.
  • Skjær nepen med en ostehøvel eller på en mandolin i tynne skiver. 
  • Vask og kutt karsen, og bland den med nepe, litt sitronjuice, salt, pepper og rapsolje. 
  • Anrett blingsen med salat og avslutt med revet pepperrot. 

Dressing

  • Bland sammen og hell over salaten.
  • Smak til med salt og pepper.

Drikketips

Pepperroten gir retten et spicy preg sammen med et syrlig stykke surdeigsbrød og ikke minst den lett salte spekeskinken. En fyldig blanc de noir-champagne er et godt valg. Den renser opp og harmonerer godt med skinken, samtidig som den tar vare på pepperrotens jordlighet.

88

Navn: Clouet Silver Brut Nature

Produsent: André Clouet , Champagne , Frankrike

Pris: 355,90 Varenummer: 4169801 Basisutvalget, Importør: Symposium Wines AS

Dufter av kjeks, brødbakst og epler. Knusktørr og moden frukt på smak med en frisk syre og en lang tørr utgang. Mye champagne for pengene. MB