Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Skapelsen. Med ingre­dienser som kan kjøpes på de fleste dagligvare­butikker, kan denne kyllingretten bli årets sommerslager.

Skapelsen. Med ingre­dienser som kan kjøpes på de fleste dagligvare­butikker, kan denne kyllingretten bli årets sommerslager.

Michelin-kokkens grep gjør kylling til svaret på alt i sommer

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Björn Svenssons oppskrift på sprø kylling med avocadodip og salat.

– Denne retten er veldig enkel og fantastisk god, sier Björn Svensson.

Med delikate, lett spicy og asiatiske smaker er dette en rett som både kan serveres familien som middag, som snaks – eller som festmat til sommergjestene. I tillegg kan alle råvarene kjøpes på de fleste butikker rundt om i landet.

Fakta: Björn Johan Dong-Soo Svensson

Alder: 41 år.

Stilling: Kokk.

Bakgrunn: Kokkeskole i Sundsvall.

Har jobbet på en rekke restauranter, deriblant Bagatelle og Oro.

Startet Restaurant Oscarsgate i 2005. Den fikk Michelin-stjerne i 2008.

I 2013 startet han Fauna, som fikk stjerne året etter.

Etter å ha lagt ned Fauna i 2016, åpnet han Galt i september 2017.

Aktuell: Galt fikk Michelin-stjerne etter å ha vært åpen i knappe fem måneder.

– Jeg bruker utbenet kyllinglår, da det blir saftigere og mer smaksrikt, men hvis ikke man får tak i det eller man ikke vil bene ut lårene selv, kan man bruke kyllingfilet.

Et lite triks er også å vende kyllingen to ganger i potetmel- og maisennablandingen. Da blir de ekstra sprø.

Mariner kyllingen først og lag deretter guacamolen og salaten, sånn at alt er klart til den varme og sprø kyllingen er ferdig fritert. Og vips, så har du en sommerrett de fleste vil huske.

-
+

Marinert kylling

  • 600 gutbenet kyllinglår eller filet
  • 1 dlyoghurt
  • 1 stkchili
  • 1 bunt koriander
  • salt
  • pepper
  • 1 dlpotetmel
  • 1 dlmaisenna
  • 2 lsolsikkeolje
  • 1 dlsweet chilisaus

Avocadodip

  • 2 stkavocado
  • 1 dlcrème fraîche
  • 1 stkchili
  • 1 stklime
  • 0.5 potte koriander
  • salt

Salat

  • 1 sssvarte sesamfrø
  • 1 dlhakket peanøtter
  • 1 stkchili
  • 2 stkvårløk
  • 0.5 potte koriander
  • 1 stklime

Slik gjør du

  • Kutt kyllingen i mindre biter og mariner i yoghurt, chili, koriander, salt og pepper. La det stå i to timer, om mulig. 
  • Bland maisenna og potetmel i en bolle og vend inn kyllingen.
  • Friter kyllingbitene i en kjele med solsikkeolje på 180 grader til de blir gyllen og sprø.
  • Legg kyllingbitene på papir for avrenning. 
  • Vend dem sammen med sweet chilisaus. 

Avocadodip

  • Mos og knus avocadoene, finkutt én chili og bland sammen med én dl crème fraîche. 
  • Finkutt halvparten av en stor potte koriander og bland det inn sammen med juice fra én lime.
  • Smak til med salt.

Salat

  • Hakk peanøtter, koriander, vårløk og chili og bland sammen.
  • Vend salaten sammen men kyllingen og server sammen med limebåter.

Drikketips:

En litt spicy og asiatisk rett som dette passer perfekt sammen med en riesling som har en tanke restsødme. Sødmen takler chili og koriander på en utmerket måte og fremhever deres karakter samtidig som syren i vinen frisker opp guacamole og frityren.

86

Navn: Dönnhoff Riesling 2017

Produsent: Weing. Hermann Dönnhof , Nahe , Tyskland

Pris: 136,90 Varenummer: 2031401 Basisutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Hans A. Flaaten

Dufter av eplekart og blomster. Nydelig fersk syre med en balansert sødme kombinert med klokkeren frukt. Tørr utgang. MB