Seierspizza. Björn Svensson går for gull i copa del mundo – verdensmesterskapet i fotball – med ferdigkjøpt bunn, ost og coppa – vellagret spekeskinke

Seierspizza. Björn Svensson går for gull i copa del mundo – verdensmesterskapet i fotball – med ferdigkjøpt bunn, ost og coppa – vellagret spekeskinke

– Nå når det er fotball-VM, så er jo det viktigere enn mat

Tekst

Vil du få varsel hver gang merete bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Oppskriften på VM-suksess er ifølge Björn Svensson enkel: pizza.

– Nå når det er fotball-VM, så er jo det viktigere enn mat, og man vil heller se på kamp enn å stå ved grytene. Men man må ha noe å ete, så da er denne pizzaen perfekt – særlig hvis man skal ha venner på besøk, sier Björn Svensson, som innrømmer at han er langt over snittet interessert i fotball selv.

Michelin-kokken er ikke redd for å bruke ferdiglaget pizzabunn kjøpt i butikk. Det gjør det superenkelt å lage en lettvint pizza, særlig når man heller vil bruke tiden på fotball-VM, mener han. Men han har et triks som får den til å smake enda bedre.

Fakta: Björn Johan Dong-Soo Svensson

Alder: 41 år.

Stilling: Kokk.

Bakgrunn: Kokkeskole i Sundsvall.

Har jobbet på mer enn 50 restauranter, deriblant Bagatelle og Oro.

Startet Restaurant Oscarsgate i 2005. Den fikk Michelin-stjerne i 2008.

I 2013 startet han Fauna, som fikk stjerne året etter.

Etter å ha lagt ned Fauna i 2016, åpnet han Galt i september 2017.

Aktuell: Galt fikk Michelin-stjerne etter å ha vært åpen i knappe fem måneder.

– Kjevle den ut litt mer sånn at den blir litt tynnere, og stek den noen minutter før du legger på toppingen, da blir den supersprø.

– Bruk to oster som du liker. Selv har jeg brukt fjelldronning og roquefort, som er noen av mine favoritter. Har to andre i kjøleskapet, så bruk dem. Men det er fint som de smaker litt forskjellig. Det gjør pizzaen enda bedre.

Sellerirot har et lett krydret og pepperaktig smak – som når den blir høvlet med mandolin eller ostehøvel – smaker friskt og delikat opp på pizzaen. Svensson anbefaler også å drysse raust med knuste enebær over.

– Jeg syns enebær og sellerirot smaker veldig godt sammen, det samme gjør nykål om man ikke liker sellerirot, sier Björn Svensson.

-
+

Pizza

  • 2stkferdige og ferske pizzabunner
  • 1kvart sellerirot eller nykål
  • 200ggod spekemat
  • 100gblåmuggost
  • 200grevet fast ost (gjerne Fjelldronning)
  • 4stkknuste og finkuttede enebær
  • 0.5stksitron
  • 0salt
  • 0rapsolje

Slik gjør du

  • Stek pizzabunnen på 200 grader i fire minutter til den begynner å bli gyllen. Ta den ut av ovnen og snu så den gylne siden ned.
  • Skrell og kutt sellerirot tynt på mandolin, rivjern, med ostehøvel eller kniv og mariner i ti til 20 minutter med olje, salt og litt sitronjuice.
  • Fordel ostene på pizzabunnene og stek i fem minutter til på 250 grader.
  • Ta ut pizzaene og legg på rist. Fordel skinken og sellerien på og dryss over knust og finkuttede enebær.

Drikketips:

Å finne den rette vinen til pizza kommer selvfølgelig helt an på toppingen. Tomatsaus og pepperoni krever noe helt annet en spekeskinke og sellerirot. I dette tilfelle er det akkurat spekeskinken og selleriroten som man må ta hensyn til. Sistnevnte frisker opp den litt salte, modne skinken, og sammen med ost – i dette tilfelle blåmuggost – passer en moden og rik champagne best. Gjerne en med et tydelig autolysepreg som passer perfekt til skinke og ost – og ikke minst om favorittlaget har vunnet en kamp som må feires.

90
Navn:A.D. Coutelas Louis Victor Fût de Chéne
Produsent: A.D. Coutelas , Champagne , Frankrike
Pris: 350,00   Varenummer: 2256201 Importør: Winning Brands AS

Dufter av lær og tre med hint av gjær og epler. Tett og konsentrert på smak med en heftig syre. Lang og fast finish med en tørr utgang   MB