Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Den perfekte sausen til grillen

Tekst
Foto

Uten en god saus blir grillmaten tørr. Prøv Simon Weinbergs smørsaus.

Duftene man husker fra barndommen er ofte de beste. Kjøkkensjef Simon Weinbergs duftminner er knyttet til matglede. Restauranten hans Bokbacka er oppkalt etter gården der han vokste opp - Bokbacka i Skåne.

– Livet på gården kretset rundt mat, og grilling var en stor greie hos oss. Jeg husker den fantastiske duften av einebærkvister som ble lagt i grillen mot slutten, forteller han.

Gården lå ved enden av en bøkeskog, og ble bygget opp av foreldrene. De ville at de seks barna skulle vokse opp på landet.

– Vi dyrket alt vi trengte til eget forbruk. Kål, jordbær, bringebær, vi hadde 15 ulike epletrær. Vi hadde høner. Fra en nabo fikk vi melk, fra en annen kjøtt.

Høydepunktet på gården Bokbacka var altså grillet kjøtt med aroma av einerkvister. På restauranten Bokbacka tilbereder Simon Weinberger en diger T-benstek til smørsausen han visper sammen. Alle slags grillede grønnsaker passer til. Det blir et måltid som er kjapt tilberedt, slik han liker det om sommeren.

Sausen lages etter samme prinsipper som en hollandaise, men kokken bruker en halvkokt eggeplomme som utgangspunkt.

– Da blir det litt mer eggepreg på sausen.

Til kjøtt på grillen synes Weinberg at en ramsløkspaste (fås kjøpt i velassorterte matbutikker) smaker veldig godt, men sausen kan smakes til med det du liker best.

– Med litt løjrom og dill, blir den verdens beste fiskesaus. Denne sausen er perfekt til å prøve seg fram, med masse ulike ingredienser!

Her er Simon Weinbergs oppskrift på smørsaus:

-
+

Smørsaus

  • 2 stkegg
  • 500 gsmør
  • 1 stkrød chilli
  • 20 gramsløkspaste/puré (går også fint med hvitløk)
  • saft av ½ sitron
  • svart pepper

Servér til en saftig T-benstek eller annet kjøtt du liker, med grillede grønnsaker ved siden av.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.