Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Søndagsmiddag

Lammegryte med kikerter og mandelpotetmos

Oppskrift: Lammegryte med kikerter, kummin og soltørkede tomater med mandelpotetmos

Oppskrift: Lammegryte med kikerter, kummin og soltørkede tomater med mandelpotetmos

-
+

Lammegryte med kikerter, urter, kummin og soltørkede tomater

  • 1.00 kg Benfritt lammekjøtt fra lammebog eller nakke
  • 0.50 dl Solsikkeolje
  • 2.00 ts Salt
  • Kvernet sort pepper
  • 2.00 stk Løk
  • 4.00 stk Fedd hvitløk
  • 0.12 stk Potte frisk timian
  • 0.12 stk Potte frisk rosmarin
  • 1.00 ss Kummin
  • 150.00 g Soltørkede tomater
  • 2.00 dl Hvitvin
  • 5.00 dl Vann
  • 1.00 stk Boks kokte kikerter i vann

Mandelpotetmos med sopp og spinat

  • 400.00 g Mandelpoteter
  • 1.00 dl Melk
  • 1.00 dl Fløte
  • 2.00 ss Smør
  • 1.00 ts Salt
  • Kvernet hvit pepper
  • 200.00 g Spinat
  • 200.00 g sopp (det du kan finne av fersk sopp)
  • 2.00 ss Smør
  • 1.00 ts Salt
  • Kvernet hvit pepper

Slik gjør du

  • Fra nakkekjøtt og bog får vi det beste kjøttet til en lammegryte som skal koke et par timer for å bli mør. Kikerter er en undervurdert råvare i Norge, selv om de er både sunne og billige. Kjøp gjerne ferdigkokte kikerter på boks eller i vakumpakker.
    Denne retten blir best om den lages samme dag som gjestene kommer, men poteter, sopp og spinat kan renses og klargjøres dagen før.
  • Del kjøttet i terninger på 3x3cm.
  • Varm en kjele eller jerngryte med solsikkeolje.
    Brun kjøttet godt i gryta, fordel det på to omganger.
  • Krydre med salt og kvernet sort pepper.
  • Ta kjøttet ut av gryta og brun grovhakket løk og hvitløk sammen med timian, rosmarin og kummin.
  • Tilsett oppdelte soltørkede tomater, hvitvin og vann.
  • Ha kjøttet tilbake i gryta, kok opp og la det småkoke i 1,5 time.
  • Tilsett en boks med kokte kikerter og la gryta fortsette å småkoke i 30 minutter til.
  • Nå skal gryta være smakfull og kjøttet mørt.
    Dryss over hakkede friske urter som timian og rosmarin ved servering.

Mandelpotetmos

  • Skrell mandelpotetene og del dem i store biter.
  • Kok potetene møre i vann i ca 15 minutter.
  • Sil av vannet og press dem gjennom en sikt.
  • Kok opp melk, fløte, smør, salt og pepper.
  • Bland det sammen med potetpureen.
  • Rens spinaten, vask den og grovhakk den.
    Grovhakk sopp i terninger på 1x1 cm.
  • Varm en stekepanne med smør og fres soppen til all væske forsvinner.
  • Tilsett så grovhakket spinat og dam alt sammen i 2 minutter. Smak til med salt og kvernet hvit pepper.
    Hell grønnsakene i en sikt og press ut overflødig væske. Bland grønnsakene med mandelpotetmosen og server til lammegryten.