Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kompromissløs vin fra Sør-Afrika

Tekst
Andrea Mullineaux. Foto: Produsenten

Andrea Mullineaux. Foto: Produsenten

Med ny forretningspartner - har en av Sør-Afrikas mest talentfulle vinmakere fått muligheten til å bli enda bedre.

- Sør-Afrika har den største konsentrasjonen av gamle vinplanter sammenlignet med det totale beplantede arealet i hele verden. Og det må vises frem, forteller amerikanske Andrea Mullineux.

Hun møtte sin ektemann Chris Mullineux under en vinfestival i Champagne. Etter en stund som arbeidskolleger hos den økologiske vinprodusenten Reyneke ved Stellenbosch øst for Cape Town, var de klare for å starte sitt eget. Den første tiden ble vinene laget hos Reyneke, mens Andrea og Chris var på leting etter et eget lokale. Og i landsbyen Riebeek fant de akkurat det de var på utkikk etter, og dét midt i den lille byens hovedgate.

Gamle vinplanter i Swartland. Foto: Mullineux

– Etter å ha reist rundt i Sør-Afrika, både på egenhånd og sammen, ble det ganske klart for oss at Swartland hadde det største kvalitative potensialet. Jordsmonnet her er variabelt og inneholder mye granitt og skifer, samtidig som druene som vokser her er tilpasset varmt klima.

I 2013 kjøpte Singh seg opp i firmaet, noe som førte til endring av navnet som nå er Mullineux & Leeu Family Wines. Leeu er afrikaans for Singh. Og navnet på Analjit Singh selskap Leeu International Investments. I tillegg til navnet har ny kapital resultert i en rekke nye viner som kommer fra forskjellige jordsmonnene i Swartland, granitt, skifer og malm samt kvarts. Disse har nå kommet til det norske markedet.

- Før leide vi vinmarker, men med hjelp fra vår nye partner, har vi kjøpt en gård som vil være det nye hjemmet til Mullineux-vinene. Samtidig har vi kjøpt en kjernevinmark som kommer til å levere halvparten av vår totale produksjon, og skaffet oss noen fantastiske små plotter med gamle vinplater. Disse leier vi, men står for hele arbeidet selv, sier Andrea Mullineux.

Kun hvis alt stemmer

- Munnfølelsen og konsentrasjonen er viktig for oss, og den får man ikke av mer alkohol og sukker, men gjennom plantenes alder.

Deres forholdsvis nye serie med toppviner, Single Terroir Range, er nå lansert i Norge for første gang.  De lages i et lite antall flasker, under to tusen flasker av hver vin.

- Vi lager ikke disse vinene hvert år, hvis vi ikke kan kjenne på vinen at den er dyrket på granitt, skifer eller jern, så går vinen i vår Mullineux Signature Series. Det er kun hvis dette jordsmonnet skinner gjennom i vinen at vi tapper de på egne flasker.

Chenin blanc Granite kommer fra dekomponert og grusete granitt som gir røttene mulighet til å strekke seg dypt. Under granitten ligger et lag med leire som virker som en svamp som tar til seg vann om vinteren, og hjelper til under de tørre somrene.

Syrah Iron Soil kommer fra en rik og tung, grusete jernholdig jord. Shist kommer fra en vinmark med nedbrutt skifer. Iron Soils har et tydelig fyldigere midtparti, mens i Shist har en høyere struktur.

- Begge vinene lages helt likt. Gjæret med hundre prosent hele drueklaser, forteller Mullineux.

Friske viner fra varm jord

- Vi høster etter hvordan druene smaker og er ikke så opptatt av tekniske analyser, vi høster druene mens de smaker friskt, og det spiller ingen rolle om druene ser undermodne ut.

Dette er ikke viner med høy syre, men en rekke faktorer gjør allikevel at vinene føles usedvanlig friske.

- Når vi gjærer med hele klaser, hjelper stilkene til med å gi et friskt utrykk. Det er som friskheten i tyggegummien ”winter green” det er denne friskheten som kommer fra stilkene, forteller Andrea Mullineux.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.