Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Varm restefrokost

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Hverdagsluksus. Frokosttaco, Huevos rancheros og arme riddere. Restene i kjøleskapet kan bli god texmex-frokost.

Hverdagsluksus. Frokosttaco, Huevos rancheros og arme riddere. Restene i kjøleskapet kan bli god texmex-frokost.

Eggerøre, pølsebiter, bønner og poteter. De fleste rester kan med hell puttes inn i en tortilla.

– Ugh, mandag morgen, du har ikke ferskt brød, bare noen gamle brødskriver. No problem! Lag french toast. Alle elsker varm frokost, og det tar liten tid.

Angela Taliaferro dynker en brødskive i melk og egg, skviser den inn i et belgisk vaffeljern, drysser på litt melis. På tolv sekunder er brødskiven forvandlet til en kjær, internasjonal frokost med mange navn: arme riddere, eggebrød, fransk toast, tysk toast, sigøynertoast, Poor Knights of Windsor, Bombay toast.

 

 

Fakta: Sørstatsmat

Kokk Angela Taliaferro (38) er fra Texas og har bodd i Norge i 15 år. Hun startet Texas Barbecue Café for tre år siden.

I D2s nye serie viser hun mat fra sørstatskjøkkenet.

Hver dag går 100.000 brød i søppelbøtten her i landet, ifølge beregninger fra matsvinnkampanjen Matvett. Vi er ikke alene om å mislike tørt brød: 44 prosent av alt britisk brød havner i søppelet. Årlig går 1,3 milliarder tonn av verdens mat til spille – en tredjedel av all mat som produseres – fordi den anses for å være uskjønn, uspiselig eller ubrukbar.

Texmex-kjøkkenet omfavner bruk av restemat. Dagens middag kan bli morgendagens fullverdige frokost og lunsj. Det tilberedes kjøtt i store mengder i Texas, som oppbevares og benyttes i ulike måltider over de neste dagene – eksempelvis i frokosttaco og chili con carne.

– Kjøtt spises til alle døgnets måltider, men ikke nødvendigvis i store mengder, sier Taliaferro.

Det meste kan med hell puttes inn i en tortilla etter smak og behag: eggerøre, pølsebiter, kjøtt, skinke, grønnsaker, stekte champignoner, ovnsbakte poteter, rømme, jalapeños, ferskhakket koriander, ferske tomater, finhakket rødløk, bønner.

– Det finnes tusen forskjellige måter å lage dette på. Og helt ærlig: Alle elsker det.

Taliaferro har et tips til siste finish på frokosttacoen, rett før servering:

– Ha klar en stekepanne som du setter på høy varme. Legg én og én tortilla i pannen og snu den rett etter at den begynner å boble opp. Dette gjør dem mykere og ekstra saftig og deilig.

Taliaferro liker å bruke ulike typer sterk saus og er ivrig forbruker av koriander, inspirert av det meksikanske kjøkken.

– Texas hadde ikke hatt noe god mat uten Mexico, sier hun.

(Vilkår)

 

 

-
+

Frokost-tacos

  • 1 pakke tortillas
  • 2.5 egg
  • pølse, chorizo, skinketerninger, «breakfast sausages», pulled pork-rester, rester fra barbecue-måltid eller lignende
  • 1 boks mais
  • stekt løk og/eller paprika
  • revet ost
  • 1 moden avocado
  • salsa eller annen sterk saus som Valentina's, Cholula eller Tabasco
  • 1 lime

Slik gjør du

  • Du kan også bruke eggerøre, grønnsaker, stekt champignon, grønn squash, ovnsbakte poteter, rømme, jalapeños, hakket koriander, ferske tomater, finhakket rødløk, aubergine, bønner.
  • Når alt er klart på bordet, ha en stekepanne på med høy varme for å varme opp tortillas. Snu den rett etter at den begynner å boble opp.
  • Server umiddelbart.
 

 

-
+

French Toast

  • brødskiver
  • 1.5 egg
  • en liten skvett med melk

Topping

  • bær, nøtter, pisket krem, lønnesirup, litt melis, bananbiter, sjokoladebiter

Slik gjør du

  • Bland godt sammen på et fat. I blandingen kan du også bruke kanel eller lønnesirup, nellik eller muskatnøtt.
  • Dypp brødet i eggeblandingen på begge sider så brødskiven suger opp væske og er helt dekket på begge sider. Stek i vaffeljern eller i panne.
  • Du kan bruke stekepanne eller belgisk vaffeljern. Hvis du bruker vanlig vaffeljern, må du kutte brødskivene litt tynnere.
  • Trikset for å se om pannen er tilstrekkelig varm, er å sprute noen dråper vann i pannen med fingrene. Om dråpene blir til dansende kuler, er den klar til å steke pannekaker eller french toast.
 

 

-
+

Huevos Rancheros

  • 2 maistortillas
  • 2 egg
  • avocado
  • ost
  • råkostsalat
  • purre
  • hot sauce
  • lime

Slik gjør du

  • Huevos Rancheros betyr «rancherens egg». Stek egget slik du vil ha det. Varm maislefsen i stekepannen, dander på en tallerken med det du ønsker av ingredienser.