Mettende. Den som starter dagen med sørstatsfrokost, går ikke sulten hjemmefra

Mettende. Den som starter dagen med sørstatsfrokost, går ikke sulten hjemmefra

Denne frokosten varer hele dagen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

I sørstatene starter de ikke dagen med en brødskive med gulost. Angela Taliaferro deler sine frokostoppskrifter.

– Jeg savner denne typen frokost i Norge.

Angela Taliaferro tenker tilbake på barndommen i Texas, der frokosten var noe annet enn brødskive med leverpostei. Faren var militærmann og alltid tidlig oppe, lagde blåbærmuffins og arme riddere, smørrike rundstykker, frokostomelett, hash browns, frokost-taco med restekjøtt fra gårsdagens middag – ikke alt på én gang, riktignok – men Taliaferro konkluderer med at sørstatsfrokosten er mettende, søtere og fetere enn mange andre steder.

– Frokost er viktigere i USA enn i Norge, får jeg en følelse av. Kanskje fordi at i USA kommer familiemedlemmer hjem på ulike tidspunkter. På morgenen er alle hjemme.

 

Fakta: Sørstatsmat

Kokk Angela Taliaferro (38) er fra Texas og har bodd i Norge i 15 år. Hun startet Texas Barbecue Café for tre år siden.

I D2s nye serie viser hun mat fra sørstatskjøkkenet.

Gjenganger

For å lage frokost som i sørstatene, er det ett bakverk som ikke er til å komme unna: biscuits. Det er smørfet og luftig hvetebakst, små rundstykker som er myke inni og litt gylne utenpå. Det er lett å bli forvirret: I britisk-engelsk er biscuit en kjeks; i USA er det et rundstykke.

– Biscuits finnes overalt i sørstatene. Dette er en standardoppskrift, men det er vanlig å tilsette alt mulig: ost, vårløk, pølse.

I gamle dager pleide arbeidsfolk å spise biscuit med hvit saus på, en enkel og billig løsning i en tid da folk flest ikke hadde råd til annet pålegg – og i dag er nettopp biscuits and gravy den mest kjente frokosten i sør.

God form

Sørstatsfrokosten er mektige saker, og noen av variantene er egentlig en arv fra europeiske middagsretter. Hash browns er det amerikanske svaret på røstipotet.

– Mange liker å spise hash browns med tabascosaus på, eller rulle dem inn i en frokost-taco eller ved siden av bacon eller frokostpølse. De kan brukes til alt.

Breakfast casserole med kjøttdeig, egg, cottage cheese og grønnsaker bakes i en form i ovnen. Ifølge Taliaferro er det best å lage den kvelden før og sette den i ovnen når du står opp. Når hun lager retten hjemme i USA, kjøper hun løs pølsedeig, men det er vanskelig å få tak i Norge, sier hun.

– Her i Norge bruker jeg en forenklet oppskrift – eller du kan dra til en pølsemaker og be om noe pølsedeig.

(Vilkår)

 

 

-
+

Buttermilk Biscuits

  • 350 ghvetemel
  • 2 tsbakepulver
  • 0.75 tsnatron
  • 70 giskladt, saltet smør i små terninger
  • 2 dlkefir eller Cultura

Slik gjør du

(Nok til 12 biscuits)

  • Bland hvetemel, bakepulver og natron i en kjøkkenmaskin.
  • Hakk smøret inn i melblandingen – bruk gjerne en liten hakkemaskin, en «pie dough cutter» eller en skarp kniv.
  • Når deigen ser ut som våt sand, uten store smørklumper, tilsettes kefir/Cultura. Bland alt til hvetemelet forsvinner. Viktig: Ikke rør eller elt for mye.
  • Strø et godt lag mel på benken. Form deigen til en ball. Press den med fingertuppene til den er 1,5 cm tykk. Skjær ut biscuits med en rund ring eller en liten maisboks du har kuttet av endene på.  
  • Legg dem i en smurt bakeform med cirka 1 cm mellom hver. Om du ønsker skorpe på alle sider, gi dem bedre plass. Pensle med litt kefir/Cultura.
  • Bak i ovnen på 200 grader i 15–20 minutter, til de er gyllenbrune.
 

 

-
+

White Gravy

  • 3 dlhelmelk
  • 0.23 løk
  • 1 laurbærblad
  • 2 stkhel nellik
  • en klype muskatnøtt
  • 2 sssmør
  • 2 sshvetemel

Slik gjør du

  • Legg nellik, løk og laurbærbladet i melken i en liten kjele og småkok på lav varme i 15 minutter. Fjern løken og krydderet. 
  • Varm opp smør i en annen kjele. Rør ut hvetemelet i smøret. Rør hele tiden og kok i 2–3 minutter. Ta smørkjelen av varmen og tilsett melken mens du visper for å unngå klumper. Sett tilbake på varmen og rør godt mens den blir tykk. Rør i 5–10 minutter til konsistensen er kremet. Tilsett salt og pepper.
 

 

-
+

Hash browns

  • 4 mellomstore poteter
  • 1.5 løk
  • litt smør
  • salt og pepper

Slik gjør du

  • Strimle poteter og løk. Klem ut så mye vann av potetene som mulig. 
  • Smelt smør i en dyp stekepanne. Tilsett salt og pepper, ha i strimlene og vend dem jevnlig for å få jevn gyllen til brun farge. Form passende porsjoner. 
 

 

-
+

Breakfast casserole

  • 4.5 poteter
  • 50 gsmør og nok til å smøre formen
  • 450 gfersk pølsedeig fra pølsemaker eller 400 g svinekjøttdeig
  • 450 gbacon
  • 1 klype kajennepepper
  • 1 klype nellikpulver
  • 0.24 tstørket ingefær
  • 2 never finhakket salvie eller 2 ts tørket salvie
  • valgfrie krydder og grønnsaker (som vårløk, gressløk, finhakket chili, jalapeño)
  • 1.5 dlløk
  • 1 rød eller grønn paprika
  • 6 store egg
  • 300 grevet ost (gjerne cheddar eller mozzarella)
  • 3 dlcottage cheese
  • 1 tssalt
  • 1 tspepper

Slik gjør du

  • Potetbunn: Riv potetene og skyll godt i vann. Tørk i en salatspinner og legg på et kjøkkenhåndkle til alt vann er fjernet. 
  • Smør en form på cirka 22 x 32 cm. Bland potetene med 50 g smeltet smør. Press potetene ned i bunnen og opp langs veggene i formen til cirka 1 cm tykkelse overalt. 
  • Fyll: Stek kjøttdeig og bacon, tilsett krydderet. Avkjøl. 
  • Stek løk og paprika og bland med kjøttet.
  • Visp egg, revet ost og cottage cheese, tilsett i kjøttblandingen. Salt og pepre til slutt.
  • Hell blandingen oppå potetene og stek i ovn i cirka 1 time på 200 grader. Følg med på fargen, senk temperaturen om den blir for brun på toppen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk