Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Stjernedryss fra Michelin-guiden

Tekst
Sven Erik Renaa og restauranten Re-Naa i Stavanger ble den første norske restauranten utenfor Oslo med Michelin-stjerne. Foto:Tommy Ellingsen

Sven Erik Renaa og restauranten Re-Naa i Stavanger ble den første norske restauranten utenfor Oslo med Michelin-stjerne. Foto:Tommy Ellingsen

Tre stjerner til Maaemo, og den første norske stjerne utenfor Oslo

I dag ble innholdet i Michelin-guiden sin guide til de nordiske landene, Michelin Nordic Guide 2016 offentliggjort i en pressekonferanse på Hotel d'Angleterre i København.

Se den komplette listen over stjernerestauranter nederst i artikkelen.

Navnet på årets guide er byttet fra Nordic Cities til Nordic Guide.

- Vi finner stadig bedre restauranter utenfor de store byene, forteller direktør Michael Ellis fra pressekonferansen i København

Fakta: Michelin-guiden

  • Utgitt av bildekkprodusenten Michelin første gang i 1900 som en guide for franske bileiere.
  • Gir fra en til tre stjerner.
  • Tre stjerner gis til en restaurant som har et eksepsjonelt kjøkken og er verdt en egen reise.
  • To stjerner gis til en restaurant med utmerket mat som det er verdt å ta en omvei for.
  • En stjerne gis til en restaurant som er veldig god i sin kategori.
  • I tillegg kommer «Bib Gourmand» – som er god matlaging til moderate priser.

Maaemo i Oslo får som første restaurant i Norden tre stjerner i årets guide. Mens to nye norske restauranter fikk hver sin stjerne; Kontrast og Re-Naa. Både Fauna og Statholdergaarden beholder hver sin stjerne.

Tidligere i februar kom det imidlertid frem at Fauna stenger dørene til sommeren.

To nye norske

Kontrast på Vulkan i Oslo får én Michelin-stjerne. Det har vært spekulert i om Kontrast skulle få sin første stjerne i forkant av årets guide.

Les DNs anmeldelse av Kontrast her

Også Re-Naa i Stavanger får en Michelin-stjerne. Den første utenfor Oslo.

I år trodde Sven Erik Renaa på forhånd at han hadde hatt besøk av de mystiske inspektørene.

- Jeg har jo bare 20 sitteplasser, og man legger fort merke til et ettmannsbord med en usedvanlig interessert gjest, som tar bilder og studerer menyen nøye, sa Renaa til DN tirsdag.

Les DNs anmeldelse av Re-Naa her

- Akkurat nå sitter jeg og slapper av med en øl København, sier Sven-Erik Renaa på telefon til DN like etter at inneholdet i Michelin Nordic Guide 2016 var presentert.

- Jeg er litt tom for ord nå, men jeg mener det er veldig bra for hele Norge at Michelin-guiden nå reiser utenfor Oslo, og selvsagt bra for Oslo som fikk tre stjerner til Maaemo.

Ifølge ham er dette en viktig anerkjennelse for hele staben.

- Det er ikke like lett å fylle opp denne type restauranter i andre byer som det er i  Oslo. Å ha den eneste, og første stjernen utenfor Oslo i Norge, er stort. Dette er også et bevis på at restauranter i Bergen, Trondheim og Tromsø kan få det til. Det er bare å jobbe på, sier Renaa.

- Helt vanvittig

- Dette er helt vanvittig, sier Torill Renaa på telefon fra Stavanger.

Sammen med ektemannen Sven-Erik Renaa driver hun Re-Naa.

I bakgrunnen høres jubelbrøl og høylytte gratulasjoner.

- Dette er en helt fantastisk dag og nå skal vi feire med å jobbe. Det kommer til å bli en fantastisk kveld å være gjest på Re-Naa og i Matbaren, sier Torill Renaa.

Hun håper dagens utmerkelse vil virke positivt inn på Stavanger-regionen.

- Vi håper selvsagt på fulle hus, og jeg håper at min mann får den anerkjennelsen han fortjener, sier Renaa.

Også i Danmark var det stor jubel, da det ble klart at Geranium fikk tre Michelin-stjerner

- Dette er helt sykt, det er en syk følelse. Klart vi håpte på tre stjerner, men vi trodde ikke helt, sier chef de partie ved Geranium Anders Erlandsson.

Han forteller at de ikke visste at sjef og eier Rasmus Kofoed var på Michelin-pressekonferansen, og at de ansatte derfor synes det var litt rart at han ikke var tilstede under frokosten de hadde på restauranten onsdag morgen.

- Noen gråter av glede her, mens vi drikker Champagne, forteller kokken som tidligere har jobbet på Cru Vin & Kjøkken i Oslo.

Disse norske restaurantene har stjerner i årets nordiske Michelin-guide:

Tre stjerner:

Maaemo, Oslo

En stjerne:

Fauna, Oslo

Kontrast, Oslo

Statholdergaarden, Oslo

Re-Naa, Stavanger

Bib Gourmand:

Restaurant Eik, Oslo

Smalhans, Oslo

Disse utenlandske restaurantene har stjerner i årets nordiske Michelin-guide:

Danmark:

Tre stjerner:

Geranium, København

To stjerner:

a|o|c, København

Noma, København

En stjerne:

Clou, København

Den Røde Cottage, København

Era Ora, København

Formel B, København

Grønbech and Churchill, København

Kadeau, København

Kiin Kiin, København

Kokkeriet, København

Kong Hans Kælder, København

Marchal, København

Relae, København

Søllerød Kro, København

Studio at The Standard, København

Frederikshøj, Aarhus

Gastromé, Aarhus

Substans, Aarhus

Kadeau, Bornholm

Henne Kirkeby Kro, Henne

Frederiksminde, Præstø

Sverige:

To stjerner:

Frantzén, Stockholm

Mathias Dahlgren-Matsalen, Stockholm

Oaxen Krog, Stockholm

Fäviken Magasinet, Järpen

En stjerne:

Ekstedt, Stockholm

Esperanto, Stockholm

Gastrologik, Stockholm

Mathias Dahlgren-Matbaren, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Sushi Sho, Stockholm

Volt, Stockholm

Bhoga, Gøteborg

Koka, Gøteborg

Sjömagasinet, Gøteborg

SK Mat & Människor, Gøteborg

Thörnströms Kök, Gøteborg

28+, Gøteborg

Upper House, Gøteborg

Ambiance à Vindåkra, Malmø

Bloom in the Park, Malmø

Vollmers, Malmø

Borgholm, Öland

Daniel Berlin, Skåne Tranås

PM & Vänner, Växsjö

Finland:

En stjerne:

Ask, Helsinki

Chef & Sommelier, Helsinki

Demo, Helsinki

Olo, Helsinki

KILDE: Michelin.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: Se det vanvittige kaoset under Vinmonopolets årlige Burgund-slipp