Hverdagslig matpakkebrød

Tekst

Langtidshevet mellomgrovt brød gjør hverdagen lettere å takle.

Fakta: <br>

I D2s bakespalte deler Sverre Sætre sine beste triks. Konditoren har gull i kokke-OL i 2008 og ble verdensmester i 2006.

Det er hverdagene det er flest av. Dessverre. Det er ikke alle hverdager vi har tid til å vente på et avansert surdeigsbrød, eller gå ut og kjøpe et, for den saks skyld. Det er på de mørke hverdagene vi kommer på, gjerne rett før vi skal legge oss at: «Søren, vi har ikke brød til i morgen.»

Da henter vi frem matpakkebrødet. Vår redning i nøden.

 

NATTARBEID

Sverre Sætres matpakkebrød er en variant av det eltefrie brødet. Den enkleste varianten.

Du har kanskje fått med deg at vi elter deig for å danne gluten. Og hvis vi ikke elter, må vi enten brette og strekke, eller ta tiden til hjelp for å danne de samme glutennettverkene. Dette brødet tar natten – eller dagen – i bruk.

Det blir en slags langstrakt autolyse, eller selvspising. Når en deig får ligge og modne over natten, bryter enzymer ned stivelse til glukose, som gjæren spiser og lager CO2-bobler av. Veldig forenklet forklart.

Det viktige er at det virker. Deigen har godt av å hvile lenge. Ikke bare gjør den jobben selv, men brødet blir også bedre på smak og får bedre karamellisering i skorpen.

LATMANNSBAKST

– Dette er den aller letteste måten å lage brød på, sier Sverre Sætre.

Du rører sammen ingrediensene og heller over i en form. Lar deigen heve over natten og steker i ovnen om morgenen. Da har du laget et brød uten fysisk å arbeide mer enn maks et kvarter til sammen.

Det er nesten så det ikke kan kalles baking i det hele tatt.

I PAKKE OG IKKE PÅ FAT. Det er hverdagene det er flest av, og hverdagsbrød du trenger mest av

I PAKKE OG IKKE PÅ FAT. Det er hverdagene det er flest av, og hverdagsbrød du trenger mest av

Fakta: Sverres tips

VARIÉR
Husk alltid på å ha minst 50 prosent siktet hvetemel, men ellers kan du bytte ut ingrediensene med det du helst vil ha av frø eller hele korn. For eksempel kan du kjøre solsikkefrø i food processoren før du har dem i deigen.

matpakkestykker
Bruk samme deig til å lage rundstykker. La deigen heve i bollen over natten.

veloljet
Bruk aller helst rapsolje til å smøre brødformen med.

MATPAKKEBRØDET

Nok til ett brød

Brødform på 2 liter
350 g siktet hvetemel
100 g sammalt hvete, fin
50 g rug, finmalt
½ ts tørrgjær
1 ts salt
1 ts sirup eller brunt sukker
4 dl kaldt vann

Rør sirupen (eller sukkeret) ut i vannet. Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle med en sleiv. Tilsett det bløte og rør godt. Hell deigen over i en godt smurt brødform (bruk en slikkepott til å fordele deigen jevnt i formen hvis det er nødvendig) og la den heve til dobbel størrelse under et klede (ca. 10 timer). 22–24 °C er fin hevetemperatur. Stek brødet i stekeovnen på 200 °C.

Etter ca. 45 minutter banker du på brødet. Høres det hult ut, tar du det ut av formen. Avkjøl på rist.

Se også:
Blazers of glory: blazeren kan brukes til alt, men den oppsto i rosporten
Salat i åpent landskap: David Bez' beste salatoppskrifter

Les mer fra Sverre Sætres bakeskole.
Les mer fra Smak her.
Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk