Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Æsj, denne vil jeg helst spytte ut!

Tekst
Foto

Smak har testet pulverkakao. Resultatet ble nedslående.

– Jeg tror egentlig ikke det finnes vondt kakao, sa et av testpanelets barn.

Men det var før Smaks test av ferdigkakao startet.
Smakspanelet som besto av Louise 12 år, Dina 5 år, matjournalist Sarah Hambro og vinjournalist Merete Bø skulle knapt få de første varme dråpene ned i koppen før skuffelsen bredte seg.

I en travel hverdag har visst vi fått for dårlig tid til å lage god gammeldags varm sjokolade, med melk som er sakte varmet opp i blandet sjokolade. I butikkjedene fant Smak hele 12 lettvinte pulverkakaoer som lokker med en rask og god løsning. Men kan smaken sammenlignes med den hjemmelagede varianten?

Alle kakaoene som var med i testen er av typen som man rører ut i varmt vann eller i varm melk bortsett fra franske Valrhonas som man bare skal varmes opp. Tre av de 12 variantene var lettutgaver, og ble testet i en egen bolk.

Kakaoene ble alle tilberedt etter instruksjonene på de forskjellige boksene, og gitt en karakter på en skala fra 1 til 10, der 10 er best.

Men dessverre skuffet alle.

Beste karakter fikk Valrhona fra Frankrike, selv om den også skuffet, pris og renommé tatt i betraktning. Barna syns denne var i det sterkeste laget, og selv vi voksne måtte innrømme at det var den som var mest vellaget av de 12. Men kjøper man Valrhonas ferdigkakao kan man med fordel tilsette litt melk og en knivsodd med salt. Da blir den mildere og får en mye mer balansert og lengre smak.

Barnas favoritt var derimot Freias Regia sjokoladedrikk. En velkjent, mild smak som alle lett gjenkjente, selv om alle kakaoene ble testet blindt.

Takk, men nei takk

Konklusjonen var generelt skuffende, og alle konkluderte med at man får igjen for den ekstra lille jobben det er å lage varm sjokolade på «gamlemåten». Samtlige av pulverkakaoene fremsto vandige og smakløse og med en beskjeden sjokoladesmak, noe som til og med skuffet barna såpass mye at ingen ønsket å ta med de ubrukte pakkene med seg hjem etter endt testing.

5 - Valrhona Celaya Cacao

135 kroner
1 liter/5 porsjoner
Ferdig blandet, må varmes.

Oi, denne smaker sånn skikkelig varm tyktflytende sjokolade med en fantastisk munnfølelse, men med en litt skuffende ettersmak, som er ganske kort.

– Og nærmest litt kjemisk, påpekte Sarah. Dina på 5 år mente at den smakte som smeltet melkesjokolade mens Louise syns den var deilig og tykk, men at den smakte litt vel mye.

4 - Freia Regia sjokoladedrikk

54,90 kroner
450 gram/14 porsjoner
Blandet med varmt vann.

Dufter velkjent av termos, sa alle i kor. Litt platt, men smaken bærer litt lenger enn de andre. Lett gjenkjennelig. – Denne har jeg smakt før, sa Louise. Men selv om den smaker mer enn de andre er den fortsatt litt kort.

4 - Barú Chocolate powder

59,90 kroner
250 gram/12 porsjoner
Blandet med varm melk.

Denne fra Barú hadde marshmallows i, men de ble tatt ut for at den skulle være lik de andre i testen. Denne er snill og grei på smak, men noe melkete. Noe Dina på 5 år også påpekte. – Denne smakte veldig mye melk, og nesten ikke sjokolade.

3 - Eldorado Sjokoladedrikk 8 pk

26,90 kroner
200 gram/8 porsjoner
Blandet med varmt vann.

– Denne har en veldig god lukt av sjokolade, sa Sarah, men veldig skuffende på smak med en vandig utgang. Med preg av vaniljesukker, noe som får den til å føles kunstig.

3 - Toro Rett i koppen 10 pk

33,70 kroner
340 gram/10 porsjoner
Blandet med varmt vann.

Toros Rett i koppen smaker mest sukker og litt papp. Mindre vandig enn deler av de andre, men fortsatt kort og litt platt. Veldig søt er den, noe til og med barna bemerket, og Dina på 5 år mente den smakte som sukker.

3 - Divine Drinking chocolate

85 kroner
400 gram/30 porsjoner
Blandet med varm melk.

– Å, denne smaker som en velbrukt termos, sier Dina 12 år.

God duft, og veldig søt på smak men har en noe emmen og kort smak av gammel termos.

2 - Änglamark Coop økologisk kakao

35 kroner
500 gram/30 porsjoner
Blandet med varm melk.

Veldig tynn og mild, melkete. Kort og enkel med en kort utgang. Denne smakte ikke engang som kakao, kommenterte barna.

2 - Confecta Cacao drikk 72 %

16 kroner
23 gram/2 porsjoner
Blandet med varmt vann.

Sarah: Jeg hadde forventet mer når den er så mørk på farge. Og den lukter jo bra. men den smaker jo vann blandet med bakekakao med en vandig smak.

Louise mente den smakte nesten litt kaffe.

– Den var veldig ikke god, sa Dina 5 år.

1 - Sjokoladedrikk Belgian Options Belgian Choc

89 kroner
220 gram/20 porsjoner
Blandet med varmt vann.

Ser klumpete ut og smaker som vann med hint av kakao. -Denne smaker jo nesten bare vann, sier Louise.

***

Lettvariantene

2 - Toro Rett i koppen lett

56 kroner
120 gram/10 porsjoner
Blandet med varmt vann.

Smaker falskt

– Søt og kort på smak, men bedre enn Freias, også luktet den helt greit, sier Sarah.

Noe kort og emmen smak med preg av vaniljesukker og søtningsmiddel. Lite preg av sjokolade. Den beste av de tre lettvariantene, men langt ifra en vinner.

1 - Confecta Lett Choco-melk

10,50 kroner
23 gram /2 porsjoner
Blandet med varmt vann.

Dufter kjemisk med hint av stall og fjøs.

– Nei, en stall ville ha luktet bedre enn denne, sier Louise 12 år.

Vandig og kjemisk på smak med ingen eller lite preg av sjokolade. Kort utgang uten smak.

– Den smaker mer karamell enn sjokolade, påpeker Dina 12 år.

0 - Freia Regia lettkakao original

44,40 kroner
110 gram/10 porsjoner
Blandet med varmt vann.

– Den var ikke god, den spytter jeg ut. den smaker kaldt uten at den er kald, kommenterer Louise. Når man er på slankekur, så er det ikke her dietten ryker, man kan unne seg en kakao. Dette smaker bare kunstig søtningsstoff.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner