Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ingen påske uten marsipan. Men hvilke fortjener en plass i påskeegget?

Ingen påske uten marsipan. Men hvilke fortjener en plass i påskeegget?

Dette er påskens beste marsipan

Tekst
Foto

Vi testet marsipanegg fra åtte produsenter for å finne påskens beste marsipan. Nivået er høyt, men to er hakket bedre enn resten.

Marsipan, den seige, søte blandingen av mandler og sukker slik vi kjenner den oppsto antagelig i Midtøsten. Der vokste mandler og tilgangen var godt på sukker fra land lengre øst, men det er også mulig uroppskriften kommer helt fra Kina.

Siden beveget mandelpastaen seg mest sannsynlig med de muslimske maurerne nordvestover via det erobrede Spania, og videre nord og øst innover Europa, som utviklet sine egne tradisjoner for søtsakene. Grunnen til at marsipan er blitt et påskefenomen er den katolske kirkens fasteeperiode før påsketiden: I seks uker på senvinteren forbød kirken sine medlemmer å spise kjøtt og melkeprodukter. Fasten var til minne om de 40 dagene Jesus selv tilbragte fastende i ørkenen, men som alltid fant folk en måte å omgå pålagt askese. Marsipan inneholdt ingen av de forbudte matvarene og var fullt innenfor å spise.

Skal smake av mandler

Vår forventning til en god marsipan er en tydelig smak av og munnfølelse av mandler. Marsipan skal være søt, men ikke så søtt at mandelsmaken blir overdøvet, og aller helst skal ikke smaken av mandelessens rive i smaksløkene. Likevel, selv om en del av det vi smakte ikke var optimalt, kom det meste helt greit ut av testen.

Vi testet marsipan fra åtte produsenter, fra luksuriøse Summerbird og tradisjonelle tyske Niederegger til mer hverdagslige Hval og Nidar. I smakspanelet satt Dagens Næringslivs vinanmelder Merete Bø, Smak-journalist Sarah Hambro, og barna Dina Bø Eriksen (5), Louise Kveim Hambro (12) og Dina Hatlevoll Lefdal (12). Poengene er fra 1 til 10, der 10 er høyest mulige score.

Det skulle vise seg at barna og de voksnes preferanser ikke var så langt fra hverandre som vi forventet, selv om barna var hakket mer begeistret for de enkle, kommersielle versjonene fra Hval og Nidar. Sistnevnte har med sin tuttifrutti-strø på utsiden en umiskjennelig smak av vår, frukt og påskeegg som kan sende noen hver tilbake til barndommen, noe som gjorde den til barnas favoritt, mens de voksne og en av barna holder en knapp på Niederegger-marsipanen.

Med andre ord: Gul Nidarpose til barnas påskeegg – mørk luksus til de voksne på kvelden, og påsken er sikret.

Påskeegg fra Summerbird.

Påskeegg fra Summerbird.

Summerbird påskeegg 120g

149 kroner

7 poeng

Pakke med fire egg der tre er tilsatt andre smaker enn marsipan. Passe grov marsipan med med fin, tydelig mandelfarge. Fin, kremet konsistens og ren mandelsmak.

«Den smakte mer marsipan», sa en av testpanelets barn.

Niederegger marsipanegg.

Niederegger marsipanegg.

Niederegger Marsipanegg 100g

88 kroner

7 poeng

Saftig marsipan med fin konsistens og smak av mandler, men også mandelessens uten at det blir for overdøvende. Trukket med mørk sjokolade. Voksenmarsipan.

W.B. Samsons marsipanegg.

W.B. Samsons marsipanegg.

Samson bakeri marsipanegg 230g

125 kroner

6 poeng

Laget med 55 % Valenciamandler og Vaørhona-sjokolade.

Balansert sødme og bra konsistens, god følelse av å spise mandel. Her får marsipanen, ikke sjokoladen rundt dominere. «Men den har dessverre også en pappaktig bismak».

Påskeegg fra Anton Berg.

Påskeegg fra Anton Berg.

Marsipanegg Anton Berg 90g

58,90 kroner

5 poeng.

God, grov marsipan, med lett gjenkjennelig smak av Anton Berg, men med så lite som 15% mandler. Resten er sukker og aprikoskjerner, godt hjulpet av en solid dose essens. Minus for veldig mye plast i innpakningen. «Sjokoladen og nougaten tok mye plass». «Det smaker som kake og muffins.»

Baker Hansens påskemarsipan.

Baker Hansens påskemarsipan.

Baker Hansens påskemarsipan 200 g

90 kroner

5 poeng

Ekstremt lys farge og finmalt, nesten kompakt konsistens. Mild smak, men også tydelig preg av mandelessens. Ikke så veldig søt – barna kunne tenkt seg mer sukker. «Sjokoladen tar litt overhånd her.»

Nidars påskemarsipan.

Nidars påskemarsipan.

Nidar påskemarsipan 168g

55,90 kroner

4 poeng

Søt og enkel på smak med et fruktig preg på grunn av strøsselet utenpå. Lite mandelsmak, tørr og smuldrete konsistens. Barnas favoritt. «Veldig påskete. smakte som påskeegg», sa testens yngste. «Søt, gul, kjedelig, men fremkaller barndomsminner. Fruktig strøssel»Påskemarsipan fra Åpent Bakeri.

Påskemarsipan fra Åpent Bakeri.

Åpent Bakeri påskemarsipan 100g

59 kroner

4 poeng

Svært søt, på grensen til for søt, og tydelig smak av mandelessens. Melkesjokoladen gjør sødmen enda mer markert. «Kjempegodt». «Den er kanskje for søt for voksne?», lurte barna på

Hval påskemarsipan.

Hval påskemarsipan.

Hval påskemarsipan 200g

49,90 kroner

3 poeng

Søt, mild og seig, såvidt marsipansmaken kan skimtes bak sukkeret, men tiltalende konsistens. Særlig barna likte denne, de voksne syntes den smakte for lite marsipan.

«Det kunne vært hva som helst inni», mente de voksne mens barna synes den var «veldig seig og smakte veldig godt»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dine data på DN

DN er en del av NHST Media Group AS, som nå er ansvarlig for håndtering av dine data på DN. Vi bruker informasjonskapsler og dine opplysninger for å gi deg en sikker og god brukeropplevelse. Vi analyserer bruk for å kunne forbedre NHSTs tjenester, og for å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner