Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Eksklusiv vin på norsk nettbutikk

Tekst
Tokaji Essencia fra årgangen 2003 og produsenten Royal Tokaji har bare to prosent alkohol. Det er for lite for Polet. Foto: Jimmy Linus.

Tokaji Essencia fra årgangen 2003 og produsenten Royal Tokaji har bare to prosent alkohol. Det er for lite for Polet. Foto: Jimmy Linus.

Vinen Polet ikke kan selge, er tilgjengelig på norsk nettbutikk.

- Vi har vinen Tokaji Essencia i vårt varesortiment på marked.no, sier Preben Kristiansen, kategoridirektør i nettmatbutikken marked.no.

-  I tillegg skal vi bygge opp et fantastisk utvalg av øl, legger han til.

Marked.no-sjef Ole Petter Wie fortalte til DN denne uken at kundene i den helt nye nettbutikken vil kunne få varene levert hjem syv dager i uken, også i helgene. Den nye netthandelen er eid av Hagen-familiens nettbutikk Komplett.no og investeringsselskapene Sundt og Klaveness Marine, og legger opp til store tap for å vokse de neste årene.

- Vi starter med rundt 3000 varelingjer, og bygger der i fra. Vi skal etter hvert være den dagligvarebutikken i Norge med bredest utvalg. Vi ønsker ikke å begrense utvalget for kundene våre på noen måte, sier Kristiansen.

Første levering er torsdag denne uken, og i oppstarten er 2000 kunder invitert med. Fra slutten av januar åpner marked.no opp for alle i Oslo-området, og i løpet av året står Bergen, Trondheim og Stavanger på programmet.

Denne vinen har fått 98 poeng, men polet vil ikke selge den

På søndag skrev Smak.no om den legendariske dessertvinen Tokaji Essencia fra Ungarn som Polet ikke kan selge da alkoholen er på bare to prosent.

- Det følger av alkoholloven at Vinmonopolet har enerett på salg av alkohol over 4,7 prosent, samt at vi har anledning til å selge alkoholfritt drikke. Det fremgår også av loven at Vinmonopolet ikke kan inneha bevilgning på salg under 4,7 prosent. Royal Tokaji Essencia har en alkoholstyrke på ca to prosent hvis jeg ikke husker feil. Ergo kan vi dessverre ikke selge denne grunnet regelverket, skrev Geir Mosether Direktør innkjøp & vareforsyning i Vinmonopolet i en mail til DN i forrige uke. Men nå kan altså nordmenn få tak i den den mest ekstreme utgaven av dessertvinen Tokaji.

Tokaji Essencia er et av vinverdenens store under. Så tyktflytende at den er best servert i en krystallskje, så intens søt og syrlig på samme tid at en teskje er nok.

Vinen er laget på den juicen som fritt renner fra kurvene med aszú-druer, som har hengt lenge på vinstokkene, skrumpet inn og fått soppen botrytis som fører til edelråte.

Denne juicen er så full av sukker at gjæren har store problemer med å fordøye det for å produsere alkohol. En ferdig Esszencia overstiger sjelden tre-fire prosent alkohol, som igjen har tatt årevis å oppnå. Det totale sukkerinnholdet i den ferdige vinen kan i ekstreme tilfeller komme opp i over 800 gram. Ikke rart disse vinene har skapt seg en unik plass i historien.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.