Treningsmat 6: Proteinboost
I D2s matserie lager den svenske mesterkokken Jonas Lundgren sunn og smakfull treningsmat.
Fakta:
Jonas Lundgren
Svensk kokk født 1978, Stockholm.
Har blant annet arbeidet på topprestaurantene French Laundry (California), Pierre Gagnaire (Paris), The Square (London) og tre år som kjøkkensjef på Bagatelle (Oslo).
Sølv i Bocuse d’Or i 2009
Har trent siden femårsalderen, og deltatt flere ganger i den svenske Luciapokalen, svensk kroppsbyggerkonkurranse.
Nett jonas-lundgren.se
Det er tidlig morgen på Delta Gym i Stockholm sentrum. I den teppebelagte kjelleren svettes det og poseres foran speilene. Tv-kjendiser, kroppsbyggere og advokater samles i det lille studioet som har stått imot de store kjedene.
En ferdigtrent Jonas Lundgren går opp den smale trappen og kaster et blikk innover noen småbord hvor brede ryggtavler ruster opp nedbrutte muskelceller. Lundgren rister på hodet.
– De spiser det samme hver gang, sier han. Et tørt kyllingbryst, en neve ris, og litt brokkoli. Det er ikke akkurat noe man blir lykkelig av.
For en som driver tung styrketrening kan det være en utfordring å få i seg den mengden proteiner som trengs.
– Man bør ligge på to til tre gram per kilo kroppsvekt. Da er det viktig med god smak, og mat som er enkel å tilberede. Hvis ikke blir livet fort kjedelig, sier Lundgren.
Han presiserer at det er bedre å spise proteiner i fast form – fremfor å kjøpe en masse proteintilskudd.
Et godt måltid – ikke pulver – skal motivere når økten er som hardest. Det finnes mange kilder til protein, men rødt kjøtt ligner mest på vår egen muskelsammensetning og er derfor et naturlig valg for Jonas Lundgren.
Det røde kjøttet inneholder dessuten en rekke viktige mineraler og vitaminer som jern, zink og b-vitaminer. Jern er viktig fordi det tar opp oksygen i lungene og frakter det rundt med blodet til alle kroppens celler og muskelvev, noe som igjen øker prestasjonsnivået.
– Men det er viktig å holde seg til rene kjøttprodukter, sier Lundgren.
Han trekker opp en flaske rødvin. Ikke til seg selv, men til den fresende jerngryten.
– Bœuf bourguignon er en av mine soleklare proteinfavoritter. Høyryggen har et fett som gir en god smak, og de kokte grønnsakene er godt for deg, sier Lundgren og skjenker seg et glass av flasken.
– Hvis det er én gang denne uken jeg skal unne meg et par glass rødvin, må det være nå. Bœuf bourguignon blir ikke helt det samme uten, sier Lundgren.
Reinsdyrfilet med kålsalat og tyttebærvinaigrette
- 500 greinsdyrfilet
- 0.5 syltet rødkål (1 del eddik, 1 del sukker, 1 del vann)
- 1 svart-kål
- 1 grønnkål
- 1 dlnøytral olje
- 1 ssgod eddik
- tyttebær
Slik gjør du
Stek reinsdyrfileten i panne til medium minus (52 grader kjernetemperatur).
Skjær kål i kuber på 5x5 centimeter og stek gyllenbrune med litt olje, salt og pepper. Bland olje, eddik og sennep. Rør i tyttebær og finhakkede urter. Anrett kålsalaten på tallerkener og legg skiver med reinsdyrfilet over. Topp med vinaigretten.
Kjøttgryte «bourgignon» med grønnsaker og persille
- 500 gokse høyrygg
- 1 gul løk
- 1 hvitløksbåt
- 1 pastinakk
- 0.5 sellerirot
- 1 dlkjøttfond
- 3 dlvann
- 1 dlrødvin
- 1 sshvetemel
- 6 champignoner
- 2 sshakket persille
- 1 laurbærblad
Slik gjør du
Skjær høyryggen i biter på cirka tre centimeter. Kutt grønnsakene i terninger. Hakk løk og hvitløk. Stek kjøtt, grønnsaker og champignoner gyllenbrunt i en gryte. Tilsett løk og hvitløk på slutten og hell over vin, vann og kjøttfond. Legg i laurbærbladet og strø over mel. Kok opp, skru ned varmen og la den småkoke i tre timer. Smak til med salt og pepper og strø hakket persille over toppen.
Kylling med rødbeterisotto og betesalat
- 400 gkyllingfilet
- 200 gnesten ferdigkokt risottoris
- rødbetsjuice
- 1 gulbete
- 1 polkabete
- 5 kvister bladpersille
- 1 sitron
- 1 dlmatfløte
- 50 grevet ost
- 1 ssolivenolje
- 1 sseddik
- salt og pepper
Slik gjør du
Kok risen ferdig i rødbetejuice og avslutt med matfløte, sitronsaft, ost,. Smak til med salt og pepper. Skiv halvparten av betene tynt på en mandolin eller med en skarp kniv. Kutt resten i små biter. Bak kyllingfiletene i aluminiumsfolie med sitron og olivenolje på 160 grader til de er gjennomstekte (10-15 minutt)
Vend biter av beter i risottoen og legg opp på fat. Legg tynt skivet kylling over risottoen. Miks tynne beteskiver til salat med eddik og fersk persille. Legg over kyllingen.
Fakta:
Proteiner
Protein brukes i kroppen til vekst og vedlikehold, blant annet av muskler, hemoglobin og antistoffer, eller det kan forbrennes som energi.
Hvert protein er bygget opp av ulike kombinasjoner av aminosyrer. Proteinet i kosten er laget av 20 aminosyrer, og ni av disse aminosyrene er essensielle. Det betyr at kroppen ikke kan lage de selv, men må få de tilført gjennom kosten.
Protein finnes i matvarer fra både dyr (animalsk protein) og planter (vegetabilsk protein). Animalsk protein inneholder mer av de essensielle aminosyrene.
Ideelt sett bør protein inntas i alle måltider, samt før og etter trening, for å sikre at de essensielle aminosyrene er tilgjengelige til enhver tid. Kilde: Olympiatoppen
Les mer fra D2s serie om treningsmat:
Egg: Det er ikke tilfeldig at mange idrettsutøvere baserer et kosthold på egg, mener svenske mesterkokken Jonas Lundgren.
Konkurransekarbo: Fyll opp med gode karbohydrater før en kommende konkurranse.
Kraftfrokost: Ikke glem frokosten hvis du vil ha en god dag.
På reise: Det er bedre med niste i kofferten enn to pølser på bensinstasjonen.
Nyttig fast food: Jonas Lundgren lager helgemat som ikke gir dårlig samvittighet og trøblete mage.
Superdrikke: Fem om dagen på ti sekunder
Mat som forbrenner: Chili setter fart på systemet.
Kom i form: Bytt ut julefettet med potente proteiner.
Les mer om mat og vin på Smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.