Treningsmat: Oppskrift på en god start

Tekst

Jonas Lundgrens mysli er kraftig kost.

Treningsmat 3: Kraftfrokost
I D2s matserie lager den svenske mesterkokken Jonas Lundgren sunn og smakfull treningsmat.

Fakta:

Jonas Lundgren
Svensk kokk født 1978, Stockholm.
Har blant annet arbeidet på topprestaurantene French Laundry (California), Pierre Gagnaire (Paris), The Square (London) og tre år som kjøkkensjef på Bagatelle (Oslo).
Sølv i Bocuse d’Or i 2009
Har trent siden femårsalderen, og deltatt flere ganger i den svenske Luciapokalen, svensk kroppsbyggerkonkurranse.
Nett jonas-lundgren.se

– Å droppe frokosten er det dummeste du gjør, sier Jonas Lundgren.

Klokken er 05.00 når vekkerklokken ringer hjemme hos kokken i Stockholm. Om halvannen time skal han stå i svensk TV4s frokoststudio og overbevise seerne om at hurtigmat kan være like sunt som det er hurtig. Og så snart studiolysene slukker, bærer det rett til det faste treningssenteret. Men først: frokost.

– Den lagde jeg for en uke siden, sier Lundgren og nikker mot et stort glass med mysli.

Havregryn er basen i Lundgrens mysli. Resten fyller han på med det han har stående i skapet: nøtter, frø og bær.

Se video: Jonas Lundgren lager mysli. Oppskriften finner du nederst på siden.

 

Hjelp hjernen

– Når du våkner, er tanken tom og blodsukkeret lavt. Du må tilføre kroppen riktige næringsstoffer for å yte maksimalt. I tillegg må frokosten selvfølgelig være god. Det er så mange som legger mer vekt på næringsverdi enn på smak, sier Lundgren.

Et stabilt blodsukkernivå gjør det lettere å være skjerpet. Hjernen foretrekker de langsomme karbohydratene man finner i grovt brød, grove kornprodukter, frukt og grønt.

– Hvis man ønsker å gå ned i vekt, er det også bra å få inn karbohydratene tidlig på dagen, for så å kutte ned på de siste måltidene, sier Lundgren.

 

Kraftgrøt

– Når jeg trener tidlig om morgenen, pleier jeg å dele frokosten i to. Mysli eller noe annet enkelt når jeg står opp, og en dose powergrøt når jeg kommer hjem, sier Lundgren.

Frokosten setter i gang kroppens forbrenning. Hopper du over frokosten, øker også trangen til småspising utover dagen. Spiser du ikke frokost, er det lett å spise mer utover kvelden, og da velger man ofte mer usunn mat, med flere kalorier.

– Dårlig måltidsrytme kan føre til overvekt, sier Lundgren mens han pisker eggehviter inn i en gryte med havregryn og tørket frukt.

– Med måltidsrytme mener jeg hvor lang tid det går mellom hver gang du spiser. Det skal gå like lang tid mellom hver gang. Da får du overskudd og holder konsentrasjonen på topp. Og da kan du ikke henge etter allerede fra avspark!

Lundgren setter frem to grøtskåler toppet med melk og bær.

– Hva hvis man sliter med å få i seg mat om morgenen?

– Frokosten må se god og fristende ut. Dropp kjedelige brødskiver en periode og prøv å variere. Frokosten er et måltid du skal glede deg til, sier Lundgren.

-
+

Powergrøt

  • 25 grosiner
  • 25 gtørkede bær
  • 50 gtørket aprikos
  • 1 lvann
  • 2 dlhavregryn
  • 2 dlspeltflak
  • 4 sslinfrø
  • 4 sseggehviter
  • salt

Slik gjør du

Hakk den tørkede frukten i mindre biter, ha alt unntatt eggehviter i en kasserolle og kok opp. La stå på middels varme i fem til syv minutter, fjern fra varmen når grøten har fått en kremet konsistens. Visp inn eggehvitene til de koagulerer, og server med melk. Topp gjerne med ferske bær og kanel, eller med hjemmelaget mysli.

-
+

Hjemmelaget mysli med nøtter og bær

  • 5 dlhavregryn
  • 5 dlrugflak
  • 2 dlsolsikkefrø
  • 1 dlhele linfrø
  • 2 dltørkede kokosflak
  • 1 dltørket aprikos
  • 2 dlrosiner
  • 200 gnøtter og mandler, som for eksempel valnøtter, paranøtter og hasselnøtter
  • 0.5 dlnøytral olje
  • 4 ssflytende honning
  • 2 dlvann

Slik gjør du

Sett ovnen på 225 grader. Bland alle tørre ingredienser og hell dem i en smurt langpanne. Bland olje, honning og vann og hell over den tørre blandingen. Rør så det danner seg små klumper. Sett i ovnen i cirka 20 minutter og pass på at myslien ikke blir brent. Den skal få farge og bli sprø. Oppbevar helst mørkt, i et stort glass eller i en lufttett boks.

-
+

Vispet vaniljekvarg med eple og kanel

  • 500 gkvarg
  • 1 ssvanilje
  • 1 sshonning
  • 2 epler
  • 2 tskanel

Slik gjør du

Kutt eplene i småbiter. Visp kvarg og tilsett vanilje og honning. Server med eplebiter og kanel på toppen.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk