Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Treretters middag med rødbeter, kalv og sitronterte

Tekst
Begynn med rødbetsalat, fortsett med entrecôte av kalv og avslutt med sitronterte. Foto: Espen Olsen/Lars Petter Pettersen/ Jimmy Linus

Begynn med rødbetsalat, fortsett med entrecôte av kalv og avslutt med sitronterte. Foto: Espen Olsen/Lars Petter Pettersen/ Jimmy Linus

Nå kan du selv komponere middagsmenyen med Smak.nos oppskriftsdatabase. Forsøk lun rødbetsalat som forrett til Terje Ness' entrecôte av kalv fulgt av Sverre Sætres sitronterte.

Rødbetsalat med søtpotet og rucola er en fin vegetarisk forrett. Foto: Espen Olsen

Rødbetsalat med søtpotet og rucola er en fin vegetarisk forrett. Foto: Espen Olsen

-
+

Ingredienser

  • 2 stkrødbeter
  • 1 stksøtpotet
  • 50 gfetaost
  • 0.5 dlpinjekjerner
  • 100 gruccola
  • 0.5 stkrødløk
  • 1 ssolivenolje
  • salt og pepper

Sett ovnen på 180 grader. Kutt grønnsakene i biter og legg dem i en ildfast form. Salte og pepre etter eget behag. Stek til grønnsakene er møre. Legg grønnsakene i en seng av ruccola. Rist pinjekjernene i en panne og strø over sammen med oppsmultret fetaost og kuttet rødløk. Hell litt olje på tilslutt og server.

Vinforslag:

Denne salaten har en sødme fra beter og søtpotet, kombinert med salt ost og friske grønne og pepperaktige elementer fra ruccola. En saftig sauvignon blanc som denne fra Sør-Afrika vil passe godt. Den ha ren aroma som tar opp de friske grønne elementene, og en saftig frukt som harmonerer godt med rotgrønnsakene og den salte osten.

88

Navn: Life from a stone Sauvignon Blanc 2014

Produsent: Springfield Est. , Breede River Valley , Sør-Afrika

Pris: 194,90 Varenummer: 1463601 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Holst Wines AS

Dufter av mineraler, sitrus og stikkelbær. Fersk og flintpreget frukt på smak med en frisk syre. Saftig og lang urtepreget utgang. Tørr og lang. Nydelig Sauvignon Blanc. Perfekt til grønne asparges. MB

Kalv entrecôte er saftig og smakfullt kjøtt sammen med små grønnsaker. Foto: Lars Petter Pettersen

Kalv entrecôte er saftig og smakfullt kjøtt sammen med små grønnsaker. Foto: Lars Petter Pettersen

-
+

Ingredienser

  • 180 gkalv entrecôte
  • 1 stkspisskål i tynne strimler
  • 6 stkminigulrøtter
  • hvitløk
  • timian
  • 4 stkmandelpoteter
  • 60 gusaltet smør
  • 1 dlfløte

SLIK GJØR DU

Kjøttet brunes godt på begge sider i olje og smør, salt, pepper, hvitløk og timian i stekepannen. Spar stekesjyen som saus. La kjøttet hvile i fem minutter, stek så i syv minutter på 160 grader i ovnen. Hviles i seks minutter før det skjæres opp.

Kok skrelte poteter til de blir møre. Sil av vannet, og mos for hånd eller i kjøkkenmaskin. Tilsett varm fløte og smør, smakes til med salt og pepper. Smørdamp kålen i to minutter, kok gulrøttene i fire minutter.

 

Vinforslag:

Kalv er i utgangspunktet et magert kjøtt hvor stykningsdelene og deres ulike fettinnhold i stor grad avgjør vinvalget. Når det er entrecôte på tallerkenen passer det godt med en rødvin med god fruktsyre og en viss tanninstruktur.

88

Navn: Monteraponi Chianti Classico 2012

Produsent: Az. Agr. Monteraponi , Toscana , Italia

Pris: 209,90 Varenummer: 9391901 Utenfor sortiment, Importør: Excellars AS

Dufter av kirsebær og nøtter med streif av speket kjøtt. Saftig og ren kjernefrukt på smak med innslag av treverk, kombinert med en lang balansert syre og lette faste tanniner. BDK

-
+

Tertedeig

  • 300 ghvetemel
  • 200 gkaldt usaltet smør i 2 cm terninger
  • 100 gmelis
  • 1 stkegg

Sitronkrem

  • 1.25 dlnypresset sitronsaft
  • 100 gsukker
  • 70 gegg (1 stort)
  • 80 geggeplommer (4 stk.)
  • 10 gmaisenna (drøyt 1 ss)
  • 80 gkaldt, usaltet smør i terninger

Marengs

  • 60 geggehviter (2 stk.)
  • 90 gsukker

SLIK GJØR DU

Smuldre mel, melis og smør i en bolle for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett egget og kna det inn i deigen, eller kjør deigen raskt sammen i kjøkkenmaskin. Pakk deigen inn i plast og la den hvile minst to timer i kjøleskapet.

1 terteform, 18 cm i diameter.

Forvarm stekeovnen til 180 °C. Kjevle tertedeigen til en cirka tre millimeter tykk leiv. Smør en terteform og legg leiven i formen så den dekker både bunn og kant. Prikk bunnen med en gaffel. Sett tertebunnen i fryseren i 30 minutter slik at deigen blir hard. Ta ut bunnen og dekk bunnen og kanten med aluminiumsfolie. Fyll bunnen med tørkede erter så ikke deigen glir ned langs sidene under stekingen. Stek bunnen i ti minutter, fjern folie og erter og stek videre i cirka ti minutter til den er gylden. Avkjøl.

SITRONKREM

Visp sammen alle ingrediensene unntatt smøret i en kjele. Varm blandingen til kokepunktet mens du hele tiden visper. La blandingen småkoke i cirka 20 sekunder slik at den blir tykk og glatt. Rør hele tiden i bunnen av kjelen med en visp slik at den ikke brenner seg. Hell blandingen over i en bolle. Rør smøret inn i den varme kremen med en håndvisp. Det er viktig å røre smøret inn mens det smelter. Fyll kremen i den stekte tertebunnen. La terten stå i kjøleskapet til kremen stivner. Det tar cirka to timer.

MARENGS

Pisk eggehvite og 20 g sukker halvstivt. Tilsett resten av sukkeret og pisk marengsen stiv. Fyll i en sprøytepose og sprøyt marengs i topper på terten. Pynt eventuelt med marsipankuler.

 

Vinsforslag

Denne klassiske søte og syrlige terten passer en dessertvin med godt sukkernivå og en syre som harmonerer med den fra sitronen. En riesling beerenauslese eller eiswein fra Tyskland med konsentrert fersk frukt og frisk syre er et godt alternativ.

91

Navn: Gunderloch Nackenheim Riesling Eiswein 2012

Pris: 299,90 Varenummer: 5263402 Utenfor sortiment, Importør: Best Buys International AS

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.