Happy meals

Tekst
<font color="#b9b1b1">Foto: Butternut</font>

Foto: Butternut

Noen trodde det amerikanske matmagasinet rettet mot barn mellom to og seks år var en spøk, men Butternut har seriøse ambisjoner om å skape spiseglede blant de mest kresne. Jill Colella ble redd for mat etter – uvitende – å ha blitt servert bjørnekjøtt som barn. Hun husker fortsatt krangelen faren og moren hadde på biltur hjem fra et selskap om hvorvidt det var greit å servere uten å opplyse gjestene om det.

– Jeg ble redd for å spise ting som ikke hadde sin opprinnelige form, som var forkledd som noe annet.

Det finnes mange kresne unger på kjøkkenbord rundt omkring. Jill Colella, som i 12 år jobbet som lærer, hadde lyst å starte et magasin som fremmet matgleden hos de yngste.

Siden 2010 hadde hun vært redaktør for bladet Ingredient, som skriver om mat for eldre barn. I september kommer Butternut, et matmagasin for barn fra to til seks år. Publikasjonen, som ifølge redaktøren er en «brukervennlig krysning mellom blad og bok», har som ambisjon å gi barna «en sunn appetitt på livet og tilfredsstille den nysgjerrige sulten». Det har fått blandet ­respons.

«Barn har ventet hele sitt glutenfrie liv på dette», skrev nettstedet Grub Street sarkastisk da lanseringen ble kjent i vår. Andre trodde det var aprilsnarr.

Colella forstår at det er lett å avskrive magasinet som noe som kun er rettet mot heløkologiske hipsterforeldre.

– Jeg har fått endel kritikk for å være pretensiøs, men for meg er det ikke noe annerledes å lage magasin om mat enn om dyr eller dinosaurer. Ingen ville kritisert et blad som ga barn fakta om hvor ugler bor for å være pretensiøst. Jeg ønsker å fortelle barna hvor maten vi spiser kommer fra, på en objektiv måte. Filosofien er å lære dem å lese og spise samtidig.

Kritikken har uansett ikke vært sterkere enn at magasinet er blitt fullfinansiert gjennom folke­finansieringstjenesten Kickstarter. Hennes egen frykt forsvant først da hun lærte å lage maten selv.

– Jeg ville nok fortsatt takket nei til bjørnekjøtt, sier Colella.

– Men i dag forstår jeg at andre spiser det.

butternutmag.com

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner