Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Romslig. Nedre Løkka Cocktailbar har to etasjer og kan romme 140 personer. – Vi kan ta imot større grupper, og ser både par og grupper på 20–30 personer komme innom, sier Kim Søyland.

Romslig. Nedre Løkka Cocktailbar har to etasjer og kan romme 140 personer. – Vi kan ta imot større grupper, og ser både par og grupper på 20–30 personer komme innom, sier Kim Søyland.

– Det er ikke bare-bare å få til dette i Norge

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Nedre Løkka Cocktailbar åpner med pop-up-kjøkken, spesialtilpassede drinker og sitteplass til 140 gjester. Her kan du lese oppskriftene på tre drinker.

– Vi gjorde alt selv, og var veldig involvert i oppussingen – kanskje litt i overkant involverte. Vi har ikke benyttet interiørarkitekter. Vi tok oss noen runder i bruktforretninger og antikkhandler i Sverige, dro av gårde i den største bilen jeg har lov til å kjøre. Vi har prøvd å skape en varm atmosfære, forteller Kim Søyland.

Sammen med Jama Awaleh og Jesper Hjelm er han eier av Nedre Løkka Cocktailbar, beliggende ved Grünerløkkas sørlige inngangsportal, på hjørnet av Søndre gate og Thorvald Meyers gate.

Erfaring. Eierne Kim Søyland (fra venstre) og Jama Awaleh med barsjef Andreas Gullbrandsson. Awaleh og Søyland har erfaring fra Stratos, Frognerveien 6, Barbeint og Justisen. Gullbrandsson har nærmere 10 års erfaring fra utelivet i Oslo.

Erfaring. Eierne Kim Søyland (fra venstre) og Jama Awaleh med barsjef Andreas Gullbrandsson. Awaleh og Søyland har erfaring fra Stratos, Frognerveien 6, Barbeint og Justisen. Gullbrandsson har nærmere 10 års erfaring fra utelivet i Oslo.

New York, Oslo

Interiøret er mørkt, men innbydende: Dype, halvmåneformede sitteseksjoner, murvegger, glødelamper og vegger med filmstjerneportretter maner frem en følelse av at man befinner seg i 1920-tallets New York. Assosiasjonen er tilsiktet:

– Cocktailrenessansen begynte i New York. Området vi befinner oss i ble en gang i tiden kalt Ny York, litt på grunn av at byggene reiste seg raskt og rutenettet av gater minner litt om det man finner på Manhattan. Under idéutviklingen skjønte vi at Grünerløkka, New York og cocktails var en god match, forteller Awaleh.

Barene i både over- og underetasjen er et futuristisk skue, ifølge Søyland inspirert av animasjonsserien «The Jetsons»: Den ene barhyllen roterer sakte, andre hyller er lyssatt og spesialtilpasset enkeltflasker, bardisken er som hentet ut fra en science fiction-film.

– Det er ikke bare-bare å få til dette i Norge, men vi har heldigvis fått med oss håndverkere med kunstnerbakgrunn som har bygget barene for oss, forteller Awaleh.

Pop-up-mat

Lokalet huset tidligere tapasrestauranten Escalón.

– De hadde et stort kjøkken. Vi hadde i utgangspunktet bare tenkt å drive en ren cocktailbar, men vi fikk mulighet til å overta kjøkkenet til en grei pris, forteller Søyland.

Det mangler ikke restauranter i høgget – både Trancher, Trattoria Popolare og Le Benjamin ligger et olivensteinknips unna.

– Det er mange sterke aktører i nærområdet. Det var et godt supplement å kunne ha barsnacks og utvalgte retter fra enkelte aktører, forteller Søyland.

Awaleh og Søyland lanserte denne uken pop-up-kjøkken. Hver måned kommer nye aktører inn på kjøkkenet, menyen på to småretter byttes ut hver uke, mens cocktailmenyen tilpasses det som serveres. Denne dagen er det kokk Jakob Montelius fra Aymara i Parkveien som står på kjøkkenet og serverer latinamerikanske småretter på Nedre Løkka.

– Dette er moderne vrier på latinamerikansk street food og husmannskost, med norske råvarer. Alle rettene balanserer mellom chili og syre på en veldig forfriskende måte, blant annet bruker jeg mye av chilien aji amarillo, som er veldig typisk peruansk, forteller Montelius.

På tå hev

I februar byttes kjøkkenpersonalet ut. Inn kommer Majorstuen-restauranten Publiko, etter dem kommer Trio på Skøyen – men for eierduoen er det et poeng også å gi en sjanse til de uetablerte og uerfarne.

– Vi ønsker å gi en sjanse til både de uetablerte og eksperimentelle, som kanskje ville hatt en tyngre inngang til slike prosjekter. Derfor passer pop-up-kjøkkenet perfekt inn. Det gjør også at vi holder oss på tå hev og kan utfordre oss selv hver uke. Klassiske cocktails er dette stedets stamme, men med pop-up-kjøkkenet får vi en mulighet til å gjøre en twist på for eksempel en Bloody Mary, linket opp mot peruansk mat, som vi ellers ikke ville gjort, sier Awaleh.

– For oss var det viktig at dette skulle bli en fristad, en nøytral plattform.

For barsjef Andreas Gullbrandsson ligger utfordringen i å finne cocktails som komplimenterer den stadig utskiftende menyen. Med Aymara-kokker på kjøkkenet, har Gullbrandsson implementert blant annet kokos, koriander, chili, lime og pasjonsfrukt i drinkene, alle ingredienser med røtter i det latinamerikanske kjøkkenet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nedre Løkka Moscow Mule

Nedre Løkka Moscow Mule

-
+

Nedre Løkka Moscow Mule

  • 5 biter ingefær, muddles
  • 4 clvodka
  • 2-3 skvetter Angostura
  • 2 cllimejuice
  • 1 skvett sukkerlake

Slik gjør du:

  • Ristes, toppes med ingefærøl, gjerne Thomas Henry.
La Cucaracha

La Cucaracha

-
+

La Cucaracha

  • 4 cltequila
  • kjøttet fra 1,5 pasjonsfrukt
  • eplejuice
  • 1 tsvaniljesukker
  • en skvett agavesirup
  • saft fra 1 lime

Slik gjør du:

  • Bland alle ingredienser og ristes.
  • Bruk kjøttet fra den resterende halve pasjonsfrukten som garnityr.
Red Hot Chili Pepper

Red Hot Chili Pepper


-
+

Red Hot Chili Pepper

  • 4 clchiliinfisert vodka
  • 2.5 clsitronjuice
  • 1.5 clsukkerlake
  • Eplejuice, syrlig type

Slik gjør du:

  • Ingrediensene ristes, toppes med is og en hel paprika.