Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Lagringsvennlig og tysk utenfor allfarvei

Tekst
Bratte vinmarker i Franken Foto: Horst Sauer

Bratte vinmarker i Franken Foto: Horst Sauer

Franken har en tendens til å havne bakerst i rekken med tyske viner. Det er det ingen grunn til.

Franken er en av Tysklands mindre kjente vinregioner, som er mest kjent for sine runde korpulente flasker som de kaller Bocksbeutel enn sin vin.
Sine flasker til tross, vinbøndene i Franken lager bedre vin enn noen gang.

Renessanse. Området ligger øst for de mest kjente rundt elven Main. Her har det vært laget vin i over 1000 år, det tidligste eksempelet på vinmarker her daterer seg tilbake til år 777 da Karl den Store skal ha gitt bort vinmark til et kloster i Fulda. I middelalderen blomstret vinproduksjonen her med angivelig over 40.000 hektar med vinmark. På 1900-tallet var dette redusert til bare 2000 hektar, noe som i dag har steget til 6175 hektar.

Bedre enn riesling. Det særegne med Franken i forhold til de andre tyske vinregionene er den lave andelen riesling som bare ligger på rundt fire prosent. Her er det druene müller-thurgau og silvaner som er de viktigste. Sistnevnte lager flotte knusktørre og lagringsvennlige viner ofte dyrket i kalkjord som finnes i de beste skråningene i Franken. En silvaner fra Franken kan i de beste utgavene overgå kvaliteten til en riesling, i tillegg til dens lagringspotensiale.

Her er seks av de ti vinene fra Franken som er tilgjengelig på Vinmonopolets bestillingsutvalg. I tillegg til to som er tilgjengelig i spesialbutikk.

 

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.