<p>Vinmarkene i Côte-Rôtie er et imponerende skue med vinterrasser som klamrer seg fast til de bratte skråningene.</p>

Vinmarkene i Côte-Rôtie er et imponerende skue med vinterrasser som klamrer seg fast til de bratte skråningene.

Rhône-dalens mest berømte viner slippes i dag

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Noen av Rhône-dalens mest berømte viner ble sluppet i Polets nettbutikk i dag.

Trekløveret som på vinspråket blir kalt lala-vinene; La Turque, La Landonne og La Mouline fremkaller stjerner i øynene på enhver vinconnoisseur. Nå er de her i 2015-årgangen. En årgang som den i dag pensjonerte Marcel Guigal har kalt sin beste årgang noensinne, samtidig som han har sammenlignet årgangen med store berømte årganger som 1929, 1947 og 1961.

Les test av rundt 1000 nye viner på Polet i september her

Årgang 2015 hadde alt. Sol når den trengtes, regn når det trengtes, samtidig som at dagene var varme og nettene kalde. Det resulterte i både kraft og friskhet i vinene som nok kan lagres i en mannsalder, selv om de letteste er forbausende tilgjengelige som unge. Selv om alkoholprosenten er noe høyere enn normalt.

Lala-land

Historien om de tre vinene begynte i 1966 da Marcel og Etienne Guigal i Côte-Rôtie i Nord-Rhône laget enkeltvinmarksvinen La Mouline. Av de tre vinene er alltid denne den mest elegante, feminine og mest tilgjengelige. Den blir laget av 89 prosent syrah og 11 prosent av hvitvinsdruen viognier. Det totale vinmarksarealet er på bare én hektar, noe som resulterer i en total produksjon på gjennomsnittlig 5000 flasker i året.

Vinen La Landonne er den kraftigste vinen i trekløveret, og så dagens lys i 1978 etter at Guigal kjøpte opp 17 småplotter med vinmark som dannet La Landonne. Den er den eneste av de tre vinene som er laget av hundre prosent syrahdruer og kan i gode år fint lagres i opp mot 35–40 år.

La Turque ble laget for første gang så sent som i 1985 og skapte nærmest hysteri blant vinsamlere verden over, som tilbød alt fra helikopter til båter for å få noen flasker med de dyrebare dråpene. Vinmarken er relativt ung og befinner seg i Côte Brune i Côte-Rôtie, med en imponerende helning på mellom 60–70 grader og en total størrelse på litt under en hektar. La Turque er laget på 93 prosent syrah supplert med syv prosent viognier og fremstår alltid som mer kraftig enn La Mouline. Den årlige produksjonen ligger på rundt 5000 flasker.

I tillegg til Guigals toppviner kommer det en rekke andre nyheter fra Rhône i september som kan være verdt å stifte et nærmere bekjentskap med.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

5 favoritter fra Rhône

95

Navn: Guigal Côte-Rôtie La Mouline 2015

Produsent: E. Guigal , Rhône Nord , Frankrike

Pris: 2868,00 Varenummer: 11193001 Bestillingsutvalget, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter sammensatt av furu, fenalår og tre samt bjørnebær. Utrolig konsentrert og tilgjengelig dyp frukt på smak med lang og raffinert tanninstruktur med en lang og nydelig lang fast utgang. MB

95

Navn: Guigal Côte Rôtie La Landonne 2015

Produsent: E. Guigal , Rhône Nord , Frankrike

Pris: 2868,00 Varenummer: 11193401 Bestillingsutvalget, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av bjørnebær og plommer samt lær og tre. Utrolig stram, konsentrert og rik frukt på smak med en fast og lang utgang. Nydelig tørr finish. Trenger mye tid. MB

91

Navn: Guy Farge Cornas "Harmonie" 2017

Produsent: Guy Farge , Rhône Nord , Frankrike

Pris: 389,90 Varenummer: 10309901 Bestillingsutvalget, Importør: Blend Wines AS

Dufter av bjørnebær og krekling. Nydelig bløt og flott saftig frukt på smak med lange taninner. Nydelig balanse. MB

90

Navn: Brézème Vielles Vignes 2014

Produsent: Eric Texier , Rhône Nord , Frankrike

Pris: 359,90 Varenummer: 9478801 Bestillingsutvalget, Importør: Autentico AS

Dufter av tre, søte plommer og krydder. Delikat og saftig mørk og bløt frukt med en frisk syre og begynnende avslipte tanniner. Lang og tørr finish. MB

89

Navn: M. Chapoutier Les Arénes 2016

Produsent: M. Chapoutier , Rhône Nord , Frankrike

Pris: 379,90 Varenummer: 5095701 Bestillingsutvalget, Importør: Signature Wines AS

Duft av mørke bær, tre og pepper. Faste og lett stramme tanniner på smak med en fersk og fyldig strukturert og lang finish. MB

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner