Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Tidlig ute. Adam Tolmach fra The Ojai Vineyard var en av de første som laget delikat pinot noir i Santa Barbara.

Tidlig ute. Adam Tolmach fra The Ojai Vineyard var en av de første som laget delikat pinot noir i Santa Barbara.

Satte standarden for en av Californias største vintrender

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Før oss var det ikke mange andre her, sier Adam Tolmach, som på en gammel melkegård startet vineri med druetyper fra Burgund.

For ti år siden hadde vin fra den amerikanske vestkysten et noe frynsete rykte her hjemme. Mest kjent var store kommersielle vinhus som eksporterte viner med høy alkohol, eik og en korpulent, sødmefull frukt. Som en følge var svært få viner tilgjengelige på Polet, men så skjedde det noe. Mer delikate og lette, alkoholbalanserte viner begynte å komme på markedet også her. Gjerne fra små og pasjonerte vinprodusenter som ikke eide nåla i veggen, men som ofret alt i jakten på den balanserte vinen og den amerikanske drømmen.

Pioneren

Adam Tolmach var en av de første som laget delikate og balanserte viner av pinot noir, og det i Santa Barbara, vinregionen som etter Hollywood-filmen «Sideways» tok verden med storm.

– Mange tror det er veldig varmt her, det er jo tross alt ikke langt unna Los Angeles. Men det stemmer ikke. Det er ganske så kjølig, fordi vi ligger så nær Stillehavet, sier Tolmach.

Vinserie: Meretes utvalgte

Sammen med kompisen Jim Clendenen startet han i 1982 sitt eget vineri med druetyper fra Burgund på en gammel melkegård i Los Alamos.

– Før oss var det ikke mange andre her.

Vingården fikk navnet Au Bon Climat, som betyr en «godt eksponert vinmark». Tolmach forlot prosjektet i 1990 for å bruke all sin tid på sitt eget, Ojai Vineyards, som han etablerte i 1983. Tolmach ønsket å fortsatt lage vin i liten skala, mens Clendenen ville vokse.

– En av grunnene til at vi fortsatt er ganske små, er at jeg ser på vinproduksjon som et håndverk, en drøm jeg forfølger. Du må finne dine kunder og lage en vin du vil lage, ikke hva trenden sier. Det er mye enklere å få til når du er liten og ikke trenger å tenke kommersielt.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Nybrottsland

Selv Tolmach hev seg på eikefattrenden på 90-tallet. Nå er vinene slik de var på begynnelsen av 80-tallet, med lav alkohol og delikat, saftig frukt.

– Vi jobber med flere vinmarker, noe det er viktig for meg å vise. Derfor sluttet jeg i 2000 å bruke nye eikefat, i tillegg til å høste tidligere, forteller Tolmach.

Slik ligger alkoholen under 14 prosent. Og helst under 13 også. Tolmach ekstraherer druene mindre også; før gjennomgikk de en lengre maserasjonstid, rett og slett fordi han trodde at det var det som skulle til for å få frem karakteren.

– Nå, når jeg høster tidligere, smaker man også den store forskjellen mellom de forskjellige vinmarkene, og det er jo en av de store gledene ved å lage vin.

Tolmach lager dessertvin av frosne druer og hvitvin av riesling, i tillegg til en strålende sauvignon blanc fra Santa Ynez Valley, som er en av de beste laget av den druen i hele California. Ingen av disse er foreløpig tilgjengelige i Norge.

I fjor solgte Polet 2,9 millioner liter rødvin fra USA, en økning på 4,2 prosent. Mye av det er bulkvin som tappes på bag-in-box, men stadig mer er kvalitetsvin – og flere spennende vinnyheter er på vei inn på markedet i mai. Hittil er Tolmach og Ojais fem viner av pinot noir, syrah og chardonnay å finne i Polets lister, og de er vel verd et nærmere bekjentskap.

* (Vilkår)