Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Klassiske kjellerviner

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
God anledning. Av de over hundre vinene vi har smakt til dette spesialslippet er disse noen av de beste vinene du kan putte i kjelleren din.

God anledning. Av de over hundre vinene vi har smakt til dette spesialslippet er disse noen av de beste vinene du kan putte i kjelleren din.

På torsdag slippes det 22.524 flasker med årgang 2014 fra Bordeaux i tillegg til moden vin på Polets spesialbutikker.

2014-årgangen i Bordeaux er det dessverre få som snakker om, men dette er en årgang som fortjener å bli tatt seriøst. Ikke bare er vinene er fryd å smake som unge, men balansen og det kjølige og klassiske tilsnittet gjør at man får lyst på mer. Den mangler akkurat det lille ekstra som gjør at den fortjener en plass oppe blant de store årgangene som 2009 og 2010. Men 2014 kan sammenlignes med klassiske årganger som 1996 og 1983.

Underdog

I 2014 bidro en regnfull vinter til å fylle opp grunnvannsreservene etter flere årganger med lange tørkeperioder. Senere fulgte problemer med både meldugg og råte. Juli var kald og fuktig, og alt lå til rette for nok en arbeidskrevende mellomårsgang. Men august ble regnfri. September ble en strålende varm vekstmåned. En relativt sen innhøsting fant sted under perfekte forhold og ble ikke avsluttet før i månedsskiftet oktober/november. Resultatet ble at kvaliteten på druene ble langt bedre enn det som ble spådd igjennom sommeren.

Innad i Bordeaux er det vinene fra Medoc som imponerer mest, med sin presise og klassiske frukt i tillegg til god konsentrasjon og lange, modne tanniner. Her ble druene høstet senest og produsentene dro derved fordel av det flotte høstværet på tampen av vekstsesongen. Vinene fra østsiden mangler mer dybde og fokus i tillegg til at flere av dem oppleves litt vel sødmefulle og rike.

Ferdiglagrede julegaver

I tillegg til de 84 forskjellige vinene fra 2014-årgangen i Bordeaux slippes det også 260 forskjellige modne viner. De modnere flaskene kommer hovedsakelig fra Burgund, Bordeaux, Chablis, Champagne og Piemonte i Italia. Flere av dem har også tidligere vært tilgjengelige ved spesialslipp. Vinene fra Raveneau, d'Angerville, Gaja, Charles Heidsieck og Charlemagne blir nok de mest ettertraktede førstkommende torsdag. (Vilkår)