Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Hele 56 forskjellige musserende viner fra England finnes nå på Vinmonopolet.

Hele 56 forskjellige musserende viner fra England finnes nå på Vinmonopolet.

Britisk bobleboom

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

På Polet er det nå 56 engelske musserende viner å få tak i. Vi har testet dem alle.

Bare for noen få år siden var det ingen musserende vin fra England å få kjøpt i Norge. Og engelsk vin var noe som bare kjøpes i noen få utvalgte butikker i London. I dag rapporterer derimot de britiske vinprodusentene om en interesse for vinene deres som er så stor at de ikke klarer å lage nok. Golfbaner og grønnsaksåkere blir kjøpt opp for å plante druer, og Norge er deres nest største eksportmarked etter USA.

Nye champagne

Områdene West-Sussex, Hampshire og Kent klinger kanskje ikke like godt som Champagne, men de beste musserende vinene herfra har slått ut verdenskjente franske bobler i blindtester i en årrekke. Sør-England er den første regionen som virkelig vil kunne utfordre Champagne på kvalitet. Og vinmarksarealet i England og Wales øker hvert år – nå ligger det på 2,750 hektar, med chardonnay og pinot noir som de mest plantede druene. Men vinmarkene i Sør-England gir fortsatt fremdeles svært varierte avlinger fra år til år.

Det sies at klimaet i Sør-England er det samme nå som det var i Champagne for 60 år siden. Jordsmonnet består av den samme kalkåren som starter i Champagne og går under den engelske kanal for så å dukke opp ved Dover.

Chapel Down var først ute da Stephen Skelton plantet sine druer i 1976. I 1988 fulgte Nyetimber etter, da det amerikanske ekteparet Stuart og Sandy Moss ønsket å lage engelsk musserende vin i verdensklasse på klassiske champagnedruer. Dagens eier Erik Hereema har ekspandert vinmarkene fra 14 til 170 hektar, men har ingen lett jobb. På grunn av det kjølig klimaet er det en ekstremt stor årgangsvariasjon. I den fatalt dårlige årgangen 2012 ble det ikke laget noen vin hos Nyetimber. I 2013 ble kun tre prosent av årets avling til vin.

Fremtidens bobleland

Blant 120–140 registrerte vingårder i England og Wales, er det godt over et dusin som er virkelig bra. Gusbourne lager viner av strålende kvalitet, siden deres første årgang 2006 kom på markedet i 2009. Ridgeview er en annen av Storbritannias kvalitetsledere, som satte seg langsiktige mål da chardonnay, pinot noir og pinot meunier ble plantet i Sussex i 1994. Det er en liten evighet siden i et land som nylig har innsett sitt potensial for festbobler. Frukttrær og grønnsaker røskes opp i stor skala. Økologiske Oxney imponerer også, det samme gjør Bride Valley.

Klimaendringene er avgjørende for hvorvidt satsingen på tradisjonelt laget musserende vin i England vil bli en suksess. Fordelen som de engelske vinprodusentene kan dra ut av et kjølig klima er derimot lavt utbytte i vinmarkene. Noe som gir mer konsentrerte viner enn det konkurrentene lenger sør kan skilte med. Klimaendringene har så langt ført til at nettene er blitt varmere. Fotosyntesen starter tidligere på dagen, og det oppnås en høyere alkohol i druene. Slår klimaforskeres fremtidsutsikter til, kan fremtidens beste musserende viner komme fra England. Noen av dem gjør det allerede.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.