Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Glitrende fra Burgund. François Lequin-Colin etablerte Domaine des Crêts i 2014. Nå er hans første viner fra den nye eiendommen klare.

Glitrende fra Burgund. François Lequin-Colin etablerte Domaine des Crêts i 2014. Nå er hans første viner fra den nye eiendommen klare.

Glitrende burgundere til hyggelige priser

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Høye vinmarkspriser får vinbøndene i Burgund til å se etter nye terreng.

I år ble vingården Bonneau du Martray i Burgund solgt til amerikaneren Stan Kroenke, som også eier vineriet Screaming Eagle og fotballklubben Arsenal, for 150 millioner euro. De 11 hektarene grand cru-vinmark i Corton og Corton-Charlemagne hadde en gjennomsnittspris på cirka 13,6 millioner euro per hektar – som er prisrekord. Gjennomsnittsprisen på grand cru i Burgund ligger på fire millioner euro, ifølge French Land Agency Safer.

Dette er pengesummer de færreste vinbønder i Burgund kan matche. Skal de utvide, må de også utvide horisonten. Det har ført til at flere og flere kjøper vinmarker sør i Burgund. François Lequin-Colin etablerte eiendommen Domaine des Crêts i Mâcon i 2014. Nå er hans første glitrende viner her, og det til svært så hyggelige priser.

Going south

– Jeg har alltid vært interessert i sør og særlig i Mâcon. Jeg har sett på flere eiendommer og vinmarker, og kjøpte nesten i 2012, men det var ikke en topp eiendom, så jeg droppet det. Min venn Matthieu Ponson fra Cornas i Nord-Rhône solgte sitt programvareselskap og ville investere i en vingård sammen med meg sentralt i Burgund, men ingenting var til salgs, og det som blir solgt, koster enorme summer.

Ny årgang. Innhøsting av druer i Corton-Charlemagne.

Ny årgang. Innhøsting av druer i Corton-Charlemagne.

Sommeren 2014 fant Lequin-Colin en eiendomsannonse med fire hektar vinmark i Mâcon.

– Matthieu var skeptisk, men jeg sa at det ligger midt i mellom oss, én time å kjøre hver vei. Vi så den, og etter en time hadde vi kjøpt den. Datoen var 27. august, og den første innhøstingen gjorde vi 17. september, tre uker senere.

– Jeg tror vi kan lage store viner i Mâcon, i alle fall noen steder. Ingen av oss trenger denne eiendommen for å overleve, dette er bare for moro. Kanskje vi kan lage en referansevin fra Mâcon, vi får se, sier Lequin-Colin.

Vinekteskap

Familien Lequin-Colin har gjort seg bemerket som den kanskje beste produsenten i Santenay, sør i Burgund. Suksessen ble skapt av foreldrene hans, René Lequin og Josette Colin, som begge kom fra vinmakerfamilier. Totalt eier Lequin-Colin 10,5 hektar vinmark, hvorav mesteparten befinner seg i Santenay og Chassagne-Montrachet, mens resten er i Saint-Aubin, Nuits-Saint-Georges og Pommard. Rosinen i pølsen er 0,12 hektar i Bâtard-Montrachet, 0,09 hektar i Corton les Languettes og 0,09 hektar i Corton-Charlemagne.

I dag administrerer Lequin-Colin 23 appellasjoner i tillegg til Mâcon og en produksjon på 60.000 flasker årlig, hvorav to tredjedeler består av rødvin. Men det er de hvite som er best representert på det norske markedet.(Vilkår)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.