Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Her er åtte av de beste kjøpene, av 477 mulige, på Polets burgunderslipp i neste uke.

Her er åtte av de beste kjøpene, av 477 mulige, på Polets burgunderslipp i neste uke.

Burgundslippet: 2017-årgangen er verdt å ligge i kø for

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Torsdag 6. februar slipper Polet 32.631 flasker vin fra Burgund. Køen begynte for flere uker siden.

Hele 477 forskjellige viner, fordelt på 163 hvite og 314 røde, slippes torsdag 6. februar ved Polets syv spesialbutikker og dagen etter i Polets nettbutikk. Dette slippet er som vanlig det mest køskapende i polåret, og i år troppet de første opp i køen rekordtidlig. De ivrigste har alt stått der i noen uker.

Og dette er verdt å vente på, for sjelden opplever man noe slikt som 2017-årgangen i Burgund. Vi må helt tilbake til 2009 for å finne en normal avling i regionen, men 2017 var sjenerøs både når det kom til rødt og hvitt. Selv om frosten kom i slutten av april, slapp de fleste unna med skrekken i 2017, da de var mye bedre forberedt enn året før.

Våren bød også på 80 prosent mer nedbør enn normalt, og gjorde sitt til at en varm vår og sommer ikke ble for ille for druene. August var også varm og fuktig, og de fleste begynte innhøstingen i starten av september. Det endte med mellom 50 og 100 prosent mer druer enn i froståret 2016.

En stor avling er veldig godt nytt for alle burgundtilhengere.

Forførende

En stor avling er veldig godt nytt for alle burgundtilhengere, da de siste årene har vært magre når det kommer til antall flasker. Det hjelper også til å holde prisene stabile, selv om noen fortsetter å stige, istedenfor å senke dem, årgangen tatt i betraktning.

Det unike med 2017 er også at vinene i begge farger er ekstremt åpne og veldig forførende: Delikate, klassiske og kjølige rødviner, med moderate tanniner som formidler et inntrykk av sjelden god balanse mellom frukt, syrlighet og konsentrasjon.

Sjarmerende

De hvite er klart bedre, og i en mer klassisk stil enn årgangene 2015 og 2016, som til en viss grad preges av eksotiske aromaegenskaper. 2017 minner om 2014-årgangen, som for de beste vinene er fremragende, selv om 2014 er noe syrlige enn 2017. Og som de røde, trenger de ikke veldig lang lagring. De fleste av dem fremstår åpne og tilgjengelige nå.

Jeg har smakt 90 av de 477 vinene som slippes, og det gjennomgående inntrykket er at dette er årgangen der få – om noen – skuffer, men de produsentene som slipper 2016-årgang faller litt gjennom mot den sjarmerende 2017-årgangen.

Gidder du derimot ikke å stå i kø, er det en god trøst at også alle de store produsentene i Burgund leverte varene i 2017, og fra dem er det mange flasker tilgjengelig.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.