Vinmaker Martha Stoumen lager viner utenom normen i California.

Vinmaker Martha Stoumen lager viner utenom normen i California.

En helt unik, californisk vinmaker

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Vi har et varmt klima, men mitt mål er å lage ferske og friske viner i California likevel.

Martha Stoumen er en av de mest talentfulle unge vinprodusentene fra California som har valgt å stå på egne ben i en enorm og mektig industri i delstaten. Men mens hennes mektige konkurrenter lager rike og sødmefulle viner med et tydelig alkoholpreg, er hennes lyse, saftige, lette og alkoholsvake – og den rake motsetningen til det vi ofte forbinder med californisk vin.

Stoumen laget vinene til Chris Brockway og Broc Cellars (en stil og en vinprodusent hun er tydelig inspirert av) fra hun var ferdig utdannet ønolog fra UC Davis i 2012, til 2016. Men siden den gang har hun laget sine egne viner i et lite vineri i Sebastopol i Sonoma som hun deler med andre vinprodusenter.

– Det er supert å dele, særlig når vi alle er små og jobber ganske likt, med spontan fermenterte viner. I tillegg er det fint å jobbe med noen, for hos meg selv gjør jeg alt alene. Og det er mye når man lager 60.000 flasker i året. Men i år har jeg ansatt en assistent, sier Stoumen.

– Akkurat nå kjøper jeg 75 prosent av druene fra fire-fem vinbønder som jeg kjenner veldig godt, mens resten kommer fra leasede vinmaker.
Det unike med Stoumans viner er at hun bruker druer som ikke er så vanlige i California, som green hungarian, marsanne, trousseau gris og vermentino. Hun er også en av få i hele staten som bruker den sicilianske druen nero d´avola. En drue hun tolker vel så bra som sine søritalienske konkurrenter.

Og navnet på hennes mest berømte vin, Post flirtation, var det hennes mann som kom på.

– Vi hadde nettopp begynt å date. Han kom inn for å hjelpe meg i vineriet og jeg ba han smake en vin jeg nettopp hadde filtrert, noe jeg vanligvis ikke gjør. På flasken hadde jeg skrevet «post filtration», noe han endret til «post flirtation». Da skjønte jeg at han var den søte og romantiske i forholdet og jeg ville alltid være den som kjørte traktor. Så jeg måtte jo gifte meg med han, siden han ga meg et så godt navn, sier hun og ler.

Nå har Martha Stoumen for første gang fire viner tilgjengelig på Vinmonopolet. To hvite og to røde. Sistnevnte er perfekt servert lettere avkjølt til grillmaten i sommer.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner