Christer Berens selger 570.000 liter vin i året

Tekst
TREFFER. Christer Berens har hatt stor suksess med sine viner på det norske markedet. Foto: Nils Bjåland/VG/NTB Scanpix.

TREFFER. Christer Berens har hatt stor suksess med sine viner på det norske markedet. Foto: Nils Bjåland/VG/NTB Scanpix.

Svenske Christer Berens' viner er stadig de mest populære kjendisvinene i Norge.

En rekke kjendiser har lånt sitt navn til vin og sprit som selges gjennom Vinmonopolet. For noen er vin en lidenskap, for andre er navnelånet av en mer overfladisk art.

DNs vinanmeldere har testet 77 kjendisviner - inkludert blomstervann fra Finn Schjøll, sukkertøy fra Anne-Kat. Hærland, bål og klor fra Jamie Oliver. Les hele testen her:

Den store kjendisvintesten 

Listen over de 20 mest omsatte kjendisvinene i Norge viser at de aller fleste kjente vinselgerne som når frem hos publikum har en bakgrunn fra restaurantbransjen, enten som kokk eller vinkelner.

Listen avslører at Christer Berens (48), som startet å blande viner for den norske ganen for 15 år siden, fortsatt har en suveren posisjon hos norske vinkjøpere. Blant de 20 er det hele syv med Berens' navn. De fire røde og tre hvite vinene solgte totalt 564.000 liter i 2014.

Totalt solgte Berens' 12 ulike vinprodukter cirka 570.000 liter ifjor. Regnet om i antall vinflasker er det 760.000 flasker.

- Jeg føler at jeg ikke er en kjendis. Jeg begynte med min vinserie før noen viste hvem jeg var. Jeg er sommelier av yrke. Folk vet kun om meg på grunn av mine vinkunnskaper, sier Christer Berens til Dagens Næringsliv.

Etter å ha jobbet som sommelier på flere prestisjerestauranter i Oslo ble han spurt om å være med og lage viner.

- Jeg drar til vinområder jeg mener er gode, men ikke så kjente. Det er alltid gode prodsenter der. Jeg treffer dem, blir venn med dem og får lov til å blande vin med dem. Det gjør at vinen blir veldig prisgunstig, sier Berens som legger til at han ser på seg selv som en guide for forbrukerne.

- Jeg blander vin som jeg mener du vil like bedre, sier han.

Folkelig

For Berens er det viktig at vinene er rimelige. Han skygger unna områder som Toscana og Chablis, fordi vinene derfra blir for dyre.

- Jeg har en folkelig fremtoning, og jeg pleier å si at det lages god vin i alle prisklasser og det lages dårlig vin i alle prisklasser.

Etter 20 år i Norge har Berens merket at vinkunnskapen blant folk har økt betraktelig. Listen over de 20 mest solgte kjendisvinene viser også at restaurantør Calle Feght fra Trondheim, tv-kokk Ole Martin Alfsen og vinentusiast Sigurd Wongraven har funnet sitt publikum.

- Nå skal ikke jeg si at nordmenn er mer intelligente en svensker. Men i Sverige er det ofte slik at store artister og skuespillere setter sitt navn på en vinettikett og så øker prisen med 20 kroner, men det fungerer ikke i Norge. Ole Martin, Calle og Wongraven har fagkunnskap, sier Berens, som insisterer på at vinene ikke blir dyrere når han setter navnet sitt på flasken.

- Heller tvert imot.

Treffer bredt

DNs vinanmelder Merete Bø har testet Berens viner gjennom flere år. Hun omtaler det som vin som er konstruert for massepublikummet.

- De er lette å like. Enkle, sødmefylte og skapt for et bredt publikum, sier hun og legger til:

- De kommer sjelden høyt opp i vurderinger og havner midt på treet.

Berens' inntekt tyder også på at vinengasjementet hans når ut til publikum. I ligningen for 2013 er han oppført med en inntekt på 1,8 millioner kroner.

- Alt går i bølger. Jeg har solgt mye vin i 15 år uten å ha tjent veldig mye penger. Dette året har startet veldig godt for meg, men jeg tar ingenting for gitt. Jeg jobber med det som er min pasjon.

Topp 20 kjendisviner

Produktantall liter solgt i 2014type drikke
Cuvée Christer Berens Montepulciano d'Abruzzo185 061Rødvin  
Cuvée Christer Berens Primitivo148 911Rødvin 
Calles Riesling99 924Hvitvin 
Oma Barbera d'Alba85 193Rødvin 
Cuvée Christer Berens Primitivo82 231Rødvin 
Wongraven Alleanza Langhe Rosso56 175Rødvin 
Cuvée Christer Berens Montepulciano d'Abruzzo52 506Rødvin 
Lykkebobler Brut Nature42 231Musserende vin 
Cuvée Christer Berens Trebbiano d'Abruzzo 201338 096Hvitvin 
Cuvée Christer Berens Terre Blanc36 564Hvitvin 
Hellstrøm Aquavit32 235Akevitt 
Arne Brimis Hytte, Grill & Turvin30 183Rødvin 
Wongraven Alleanza Langhe Rosso24 806Rødvin 
Calles Riesling24 284Hvitvin 
Hellstrøm Bon Vin Rouge23 915Rødvin 
Hvit Hagevin Arne & Carlos22 425Hvitvin 
Cuvée Christer Berens La Motte 20 701Hvitvin 
Brimi Vianvang Dram14 186Øvrig brennevin 
Geir Skeies Chardonnay12 981Hvitvin 
Finn Schjøll Flora Norvegica8 788Hvitvin 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk