Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Få lager bedre syrah enn denne mannen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Få lager en bedre syrah enn denne mannen, Jean Gonon.

Få lager en bedre syrah enn denne mannen, Jean Gonon.

Den smaker som høst og passer perfekt til viltkjøtt.  Få lager bedre syrah enn Jean Gonon.

En klassisk syrah smaker som høst. Med sin umiskjennelige duft av rå bjørnebær, grantre og løv med hint av urter, jord, rått kjøtt, poteter og tjære. Denne mørke vinen som passer perfekt til høstens viltkjøtt har en så bredspektret og fascinerende duft, at man nesten ikke trenger å smake. Dessverre så har det blitt lengre mellom disse utgavene. Det blir flere og flere sødmefulle og plommepregede syrahviner på markedet, som mangler den råheten som bare de beste fra den nordre del av Rhône-dalen har.
Men skal man først smake referansen på en tradisjonell og raffinert syrah, så er Gonon den fremste adressen.

Blandingens mester

På utsiden ser alt moderne ut i den beskjedne sidegaten i landsbyen Mauves nord i Rhône-dalen. På innsiden er realiteten befriende annerledes. Ikke ett nytt fat er å se i brødrene Jean og Pierre Gonons fuktige kjeller. Det er lavt under taket, duften av gjærende vin og muggsopp er gjennomtrengende. Jean Gonon overtok pappa Pierres vinvirksomhet i 1986 som han hadde startet med to tomme hender i 1958. Broren Pierre ble med to år senere. Bare to viner står på brødrenes repertoar: én rød og én hvit.

– Det er bedre å lage én god vin enn flere middelmådige. Jeg har tro på å blande alle parsellene våre, kompleksiteten øker når man blander forskjellige jordsmonn. Mesteparten av vinmarkene våre ligger over landsbyene Tournon og Saint-Jean-de-Muzols, i tillegg til Mauves. Selv om alle befinner seg i skråninger, har de forskjellig terroir, har Jean Gonon tildligere uttalt til Smak.

Tradisjonen tro

Jean og Pierre eier litt i underkant av ti hektar, hvorav to er plantet med de hvite druene marsanne og roussanne. Det gir rike og konsentrerte hvitviner med flott mineralitet som unge.

Både Jean og Pierre liker å høste så sent som mulig, det gir druene full modenhet. Resten av produksjonen er like tradisjonell. Gjæringen foregår i store, åpne trefat, kun med hjelp av den naturlige gjærsoppen, og de bruker stort sett hele drueklasen. I tillegg fottråkker de druene to ganger om dagen i to til tre uker. Jeans meninger om hvordan vin bør lages, er godt forankret i tradisjonene. Det er en av grunnene til at Gonon lager en av de mest stabile vinene i Rhône-dalen.

På fredag slippes Gonons strålende St. Joseph fra 2015 sammen med en rekke andre nyheter fra Rhône-dalen. Akkurat i tide til høstjakten. (Vilkår)