Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Både øl og vin passer til fårikål, men hold deg unna rødvin.

Både øl og vin passer til fårikål, men hold deg unna rødvin.

Det beste til fårikål

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Både øl og vin passer til fårikål, men styr unna rødvin til høstens store tradisjonsrett.

Det finnes neppe et bedre eksempel på norsk sesongmat enn fårikål. Tradisjonelt er det øl som hører til, og det er fortsatt et godt valg. Et vellaget, lyst og fyldig øl uten overdreven bitterhet passer. Aller best er de med syre og friskhet.

Hvit sesong

Vin passer utmerket til fårikål, men byr på noen utfordringer. For selv om fårikål er en kjøttrett, er det hvitvin som gir den mest harmoniske kombinasjonen. Ferskt, kokt lammekjøtt med kål trenger ikke tanninene fra en rødvin, men hvitvinen kan gjerne være kraftig, med en porsjon eik. En chardonnay fra Burgund, Jura eller «den nye verden» gir retten det den trenger. Skallfermenterte hvitviner, såkalte «oransjeviner», kan fungere godt, men da er det viktig å velge en med en sunn og god frukt samt balansert bitterhet.

Tradisjonelt laget spansk hvitvin, gjerne fra Rioja og laget på druene viura eller verdejo, er et annet godt alternativ. Du kan også prøve den mer sjeldne druen grillo fra Sicilia. Alternativt er en fyldig og rik riesling et godt valg, gjerne fra Pfalz eller Østerrike. Er man så heldig å ha en virkelig moden champagne i kjelleren, smaker det også supert til fårikålen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.