<p>«Sideways» er godt mulig den viktigste vinfilmen som er laget. Vinsnobben Miles spilles av Paul Giamatti (t.v.), mens merlotelskeren Jack portretteres av Thomas Haden-Church.</p>

«Sideways» er godt mulig den viktigste vinfilmen som er laget. Vinsnobben Miles spilles av Paul Giamatti (t.v.), mens merlotelskeren Jack portretteres av Thomas Haden-Church.

Filmene som endret vinbransjen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Trenger du påfyll på skjermen og i glasset? Her er vinfilmene som enten har endret et lands vinproduksjon eller hva vi drikker.

«No, if anyone orders merlot, I'm leaving. I am not drinking any f***ing merlot!»

Utbruddet til vinsnobben Miles, spilt av Paul Giamatti, står igjen som kanskje det mest kjente sitatet fra en vinfilm. Raljeringen til Miles fikk en hel vindrikkende verden til å etterspørre Pinot Noir, og droppe den tidsriktige og da ettertraktede merlotdruen.

Filmen «Sideways» (2004) snudde opp ned på den amerikanske vinindustrien, og på sikt også resten av vinverdenen.

Last ned en vinklassiker

«Sideways» er slett ikke alene. Vinfilm er en høyst levedyktig sjanger, både innenfor spillefilm og dokumentarfilm. Det de har felles er at de på en underholdende måte byr på både lærdom og innblikk i vinens verden.

Nå som mange av oss enten sitter i karantene, isolerer oss eller har hjemmekontor, er vi «tvunget» til mer stillesitting og tv-titting. Da er det god anledning til å laste ned en vinfilmklassiker, og kanskje attpåtil sikre seg en av vinene de omhandler.

Jeg har her plukket ut mine favoritter, som jeg nå nok kommer til å se igjen.

Dokumentarperle

«Mondovino» (2004) er en dokumentarfilm, filmet over fire år med håndholdt kamera av sommelieren Jonathan Nossiter hos noen av verdens beste vinhus og vinprodusenter. Han holder seg i hovedsak i Frankrike, i Burgund og Bordeaux, og intervjuer folk som vinkonsulent Michel Rolland og vinkritiker Robert Parker.

Filmen gir et glimrende innblikk i hvordan de store markedskreftene i vinens verden opererer sammenlignet med de små. Her representert mest av Aimé Guibert hos Mas de Daumas-Gassac i Languedoc, som her poengterer at vinen er død. Dette er en perle av en vinfilm, som nytes best med akkurat Mas de Daumas-Gassacs glitrende rødvin og eller en av De Montilles beste vinmarker Les Pezerolles.

92

Navn: Pommard 1er Cru Les Pezerolles 2013

Produsent: Dom. de Montille , Burgund , Frankrike

Pris: 912,00 Varenummer: 6972201 Bestillingsutvalget, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av blomster og villbringebær med hint av tre. Kjøttfull og fersk frukt på smak med en frisk og fersk syre kombinert med lange og raffinerte tanniner. Fast finish. MB

91

Navn: Mas de Daumas-Gassac 2016

Produsent: Mas de Daumas-Gassac , Languedoc-Roussillon , Frankrike

Pris: 429,70 Varenummer: 4950101 Utenfor sortiment, Importør: Hand Picked Wines

Krydret duft med hint av søte bær og plommer. Delikat og moden saftig og lett sødmefull frukt på smak med lette og lange raffinerte tanniner. MB

Historisk fra Italia

Selv om sommerferien føles veldig langt unna i disse dager, kan den amerikanske perlen «The Secret of Santa Vittoria» (1969) gi en smak av den italienske landsbygden. Året er 1943, midt i annen verdenskrig og en tid da krisen i verden var større enn i dag. Da nazistene kommer til den lille landsbyen Santa Vittoria i Lazio og beordrer borgermesteren, spilt av Anthony Quinn, til å gi dem landsbyens vinkjeller på en million unnagjemte flasker.

Dessverre er det ikke mye vin å få tak ifra den tiden, men en Rivesaltes kan være nydelig å nippe til når man ser hvordan den geniale Quinn lurer tyskerne. Eller en rødvin fra en av Lazios mest spennende vinprodusenter i dag, Andrea Occhipinti.

91

Navn: Sobilane Rivesaltes 1946

Produsent: Sobilane , Languedoc-Roussillon , Frankrike

Pris: 1495,00 Varenummer: 11356101 Bestillingsutvalget, Importør: Tramontane AS

Dufter av tre og voks med hint av mandler og tørket frukt. Søt og delikat frisk og moden sammensatt frukt med en lang og trepreget frukt. Karamellisert utgang. MB

88

Navn: Occhipinti Rosso Arcaico 2018

Produsent: Andrea Occhipinti , Lazio , Italia

Pris: 234,90 Varenummer: 11519501 Utenfor sortiment, Importør: Blend Wines AS

Dufter av sopp, jord og jordbær. Kjøttfull frukt med en sødmefull frukt og balanserte lette tanniner. MB

Romantisk komedie

Den mer ukjente «Year of the Comet» (1992), der handlingen utspiller seg i det skotske høylandet, handler om en ung kvinne som finner verdens dyreste vin fra 1811 i en vinkjeller hun arvet etter faren. Tittelen på denne amerikanske filmen referer til en av historiens beste vinårganger, samme år som en komet lyste opp himmelen i hele 260 dager. En rekord som ikke ble slått før Hale-Bopp-kometen i 1997.

Dette er en av de få romantiske vinkomediene som er laget, og den passer perfekt med en moden rødvin fra kometåret 1997, siden det er forholdsvis få flasker igjen av 1811-årgang.

90

Navn: Methode Ancienne Cabernet Sauvignon 1997

Produsent: Springfield Est. , Breede River Valley , Sør-Afrika

Pris: 860,00 Varenummer: 7838701 Bestillingsutvalget, Importør: Holst Wines AS

Dufter av tobakk og lær med hint av plommer. Lange faste tanniner og en moden lett krydret moden utgang. Moden nå. MB

89

Navn: Ch. Bel-Air Lagrave 1997

Produsent: Ch. Bel Air Lagrave , Bordeaux , Frankrike

Pris: 365,00 Varenummer: 7966601 Bestillingsutvalget, Importør: Brand Wine Estates AS

Dufter av krydder, moden frukt og tre med hint av lær. Moden frukt på smak med lett faste og tørre tanniner med en fast finish. MB

Dokumentarserie

«Somm» er en serie med tre amerikanske dokumentarfilmer laget for Netflix. «Somm» (2013) følger fire sommelierer på vei mot sin «master of sommelier»-eksamen, mens oppfølgeren «Somm: Into the Bottle» (2015) følger vinens historie. «Somm 3» (2018) er et forsøk på å lage en vri på The Paris Wine Tasting of 1976 med dagens viner, kombinert med intervjuer av folk som Financial Times' vinjournalist Jancis Robinson, vinhandleren Steven Spurrier og sommelieren Fred Dame.

Dette er dokumentarer for de mer bransjeorienterte og spesielt interesserte. I glasset passer det godt med viner fra noen av de produsentene som blir trukket frem i smakingen i sistnevnte.

90

Navn: Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2017

Produsent: Sandhi , California , USA

Pris: 369,90 Varenummer: 10634501 Bestillingsutvalget, Importør: LaMarc Wines AS

Floral duft med hint av søte bær. Saftig og fersk sødmefull frukt på smak med lange og ferske lett tørr finish. MB

93

Navn: Angerville Volnay 1er Cru Champans 2017

Produsent: Dom. Marq. d'Angerville , Burgund , Frankrike

Pris: 1098,00 Varenummer: 11535701 Bestillingsutvalget, Importør: Moestue Grape Selections AS

540 flasker slippes. Floral duft med hint av villbringebær og jordbær. Tett, delikat og raffinert med en frisk syre og lange ferske tanniner. Nydelig lengde og balanse. MB

Vinkomedie

Alan Rickman spiller Stephen Spurrier i dramakomedien «Bottle Shock» (2008). Spurrier er den samme britiske vinhandleren vi møter i «Somm 3», som laget den kjente The Paris Wine Tasting of 1976, også kjent som Judgment of Paris.

Dette var en blindsmaking der datidens beste ganer smakte seg gjennom de beste vinene fra Frankrike, og målte dem opp mot de beste fra California. Til slutt stakk den amerikanske hvitvinen Ch. Montelena 1974 av med seieren foran en rekke toppburgundere, mens Stag's Leap fra Napa Valley vant foran de mest berømte slottene i Bordeaux.

Denne smakingen satte amerikansk vin på kartet for alvor og revolusjonerte en hel vinindustri. Montelena-hvitvinen er for øyeblikket utsolgt i Norge, men Stag's Leap Artemis er et strålende alternativ.

93

Navn: Estate Chardonnay 2016

Produsent: Ch. Montelena , California , USA

Pris: 619,90 Spesialbestilling, Importør: LaMarc Wines

Kruttrøyk og flint på duft med hint av tre. Lett reduktiv. Steinete og nydelig delikat og fersk frukt med en lang og fast tørr mineralsk utgang. Lang og heftig konsentrasjon på smak. MB

92

Navn: Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon Artemis 2016

Produsent: Stag's Leap Wine Cellars , California , USA

Pris: 659,90 Varenummer: 5830201 Bestillingsutvalget, Importør: Fondberg AS

Dufter av mørke solbær og plommer med hint av lær. Tett, konsentrert og fersk delikat og frisk kjernefrukt på smak med lange og balanserte tanniner. MB

Søskenkjærlighet

Den franske spillefilmen «Vår vingård i Bourgogne» (2017) handler om noen av de største utfordringene vinregionen Burgund sliter med i dag. 30-åringen Jean har brukt de siste ti årene på å reise rundt i verden, men så blir han kalt hjem til Frankrike for å ta farvel med sin døende far. Siden drueinnhøstingen står for døren, gir det Jean mulighet til å gjenforenes med søsknene Juliette og Jérémie – for å enes om fremtiden til familiens vingård.

I løpet av ett år, til rytmen fra årstidene og vinlagingsprosessen, gjenoppbygger de tre søsknene forholdet langsomt, knyttet sammen av kjærlighet og lidenskap til håndverket sitt. Det finnes mange lignende historier om søsken som overtar vingårder i Burgund, ikke minst hos familien Dugat og Arlaud. Selv om vinprodusent Jean-Marc Roulot har en av hovedrollene i filmen, finnes hans viner bare på restaurantkart i Norge. Da er Arlaud og Dugat gode rødvinsvalg.

91

Navn: Arlaud Charmes Chambertin Grand Cru 2014

Produsent: Dom. Arlaud Père et Fils , Burgund , Frankrike

Pris: 1109,90 Varenummer: 6970801 Bestillingsutvalget, Importør: Moestue Grape Selections AS

Noe lukket med preg av mørke bær, tre og krydder. Stoffrik og fyldig frukt på smak med lett tørre tanniner med fin lengde og balansert syre. MB

90

Navn: Bourgogne Rouge   2017

Produsent: Claude Dugat , Burgund , Frankrike

Pris: 489,90 Varenummer: 2158301 Bestillingsutvalget, Importør: Red & White AS

Dufter av granatepler, tre og blomster. Saftig og delikat fersk frukt på smak med lange lette tanniner og en balansert syre. MB

Romantikk på vingården

Ridley Scott-spillefilmen «A Good Year» (2006) handler om en bankmann, spilt av Russell Crowe, som arver onkelens vingård i Provence. Han drar til Frankrike for å selge gården, men møter barndomsminner og forelsker seg i en lokal kvinne, spilt av Marion Cotillard. Her kan man drømme seg bort til sommeren i Sør-Frankrike og da gjerne med en fersk rosévin eller en av Provences beste rødviner i glasset.

85

Navn: Pomponette Rosé 2019

Produsent: Dom. de Sulauze , Provence , Frankrike

Pris: 186,90 Varenummer: 496601 Bestillingsutvalget, Importør: Blend Wines AS

Dufter av fersken og nektarin. Bløt og lett fersk og noe tropisk frukt på smak med en balansert syre. MB

90

Navn: Bunan Moulin des Costes Rouge 2014

Produsent: Dom. Bunan , Provence , Frankrike

Pris: 299,90 Varenummer: 7732201 Bestillingsutvalget, Importør: Fondberg AS

Dufter av mørke plommer og bær. Fyldig og mørk frukt på smak med en fin fylde og lange tydelige balanserte tanniner. Pen lengde. MB

Vinsvindleren

Dokumentarfilmen «Sour Grapes» (2016) handler om tidenes største vinsvindler. Den rike indonesiske vinsamleren Rudi Kurniawan solgte i 2006 for 35 millioner dollar i vin på auksjonshuset Acker Merrall & Condit, men ble avslørt for vinsvindel da han noen år senere prøvde å selge Domaine Ponsot Clos Saint-Denis fra årgangene 1945, 1949 og 1966 – som aldri har vært laget ifølge Laurent Ponsot selv. I 2012 ransaket FBI huset hans og fant millioner av falske vinetiketter. Kurniawan ble dømt til ti års fengsel i 2014, og denne filmen viser frem en av vinbransjens mørkeste sider.

92

Navn: Clos de la Roche Vieilles Vignes Grand Cru 2013

Produsent: Ponsot , Burgund , Frankrike

Pris: 3912,50 Varenummer: 3745001 Utenfor sortiment, Importør: Nafstad AS

Dufter av modne plommer og bær. Sødmefull og saftig frukt på smak med lange tørre tanniner og dyp utgang. Flott vin, men noe uniformert. MB

88

Navn: Bourgogne Peupliers 2017

Produsent: Ponsot, L. , Burgund , Frankrike

Pris: 426,00 Varenummer: 11649401 Utenfor sortiment, Importør: Nafstad AS

66 flasker slippes. Metallisk duft med hint av modne søte plommer og tre. Bløt, sødmefull og moden frukt på smak med en lett og avslipt utgang. MB

Vinrivaler

Hvis man vil lære mer om vinene fra Piemonte, samt om konfliktene og produsentene der, så er dokumentarfilmen «Barolo Boys: The Story of a Revolution» (2014) perfekt. Den handler om en gjeng unge og fremadstormende vinmakere, som i 1970- og 80-årene overtok foreldrenes vingårder og snudde opp ned på vinproduksjonen i Barolo.

Dette førte igjen til at det vokste frem to stilarter av vinprodusenter i regionen, modernister og tradisjonalister. I dag er ikke kløften mellom disse like stor, men den gang var konfliktene mange og oppmerksomheten fra verdenspressen stor. Så hva er vel mer naturlig enn å nyte en flaske Barolo eller Barbara fra to av de mest sentrale skikkelsene i filmen, Chiara Boschis og Elio Altare?

92

Navn: E. Pira Barolo Mosconi 2015

Produsent: E. Pira & Figli , Piemonte , Italia

Pris: 675,00 Varenummer: 11146101 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Kirsebær på duft med hint av lær og mandler. Tett og tanninrik fersk sødmefull frukt på smak med en frisk syre og en lang og balansert og fyldig kjøttfull utgang. MB

90

Navn: Barbera d'Alba 2017

Produsent: Elio Altare , Piemonte , Italia

Pris: 315,00 Varenummer: 4791201 Bestillingsutvalget, Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Dufter av skogsbær og søt rød steinfrukt. Fyldig og saftig rik frukt med en balansert frisk syre og en lang balansert tørr finish. Nydelig balanse. MB

Asia-markedet

Vin fra de beste Bordeaux-slottene er nå så dyr at den for de fleste av oss er blitt for kostbar til å drikke. Skylden for priskrigen får i stor grad asiatene, og især rike kinesere. I dokumentarfilmen «Red Obsession» (2013) får man et innblikk i hvordan dette markedet fungerer, og hva som er grunnen til at vin fra Bordeaux er blitt en så ettertraktet vare i Asia. Hele historien fortelles av Russell Crowe, og hva er vel mer naturlig enn å drikke en begynnende moden vin fra Bordeaux fra årgangen da Asia var det største markedet i verden, nemlig 2010. Og sammenlign den gjerne med en av Kinas egne og mest kjente cabernet sauvignon.

91

Navn: Ch. Saint-Pierre de Corbian 2010

Produsent: Ch. Saint Pierre , Bordeaux , Frankrike

Pris: 389,00 Varenummer: 2875801 Bestillingsutvalget, Importør: Brand Wine Estates AS

Dufter av solbær og sort pepper med hint av lær. Ren og flott saftig frukt med lange og balanserte lett strukturerte tanniner. Pen Bordeaux til prisen. MB

83

Navn: Greatwall Cabernet Sauvignon 2016

Produsent: Greatwall Wines , Øvrige , Kina

Pris: 179,00 Varenummer: 10452401 Bestillingsutvalget, Importør: Vinetum AS

Dufter av grønn pepper og paprika. Slank og lett moden noe grønn frukt på smak med lette tanniner og en saftig utgang. Tørr finish. MB

2004-årgangen

Og så var det klassikeren over alle klassikere da. Ingen vinfilm har betydd mer for vinbransjen enn «Sideways». Da denne amerikanske lavbudsjettfilmen kom i 2004 var det vel heller ingen som hadde trodd at den skulle endre et helt lands drikkevaner.

«Sideways» handler om to godt voksne menn som drar på utdrikkingslag til det som da var et relativt ukjent vinterroir: Santa Ynez Valley i Santa Barbara, nord for Los Angeles.

Vi møter Miles, spilt av Paul Giametti. Han forguder Cheval Blanc 1961, som han drikker av en pappkopp på McDonald's. Han hater merlot, men elsker Pinot Noir. Dette førte til at de amerikanske vinbøndene rev opp merlotstokkene og plantet pinot isteden. I filmen blir Huets Vouvray beskrevet som en av favorittene, samtidig som en av Santa Barbaras mest kjente pinot-produsenter, Jim Clendenen, er et perfekt følge. Skal du bare se én vinfilm, se denne!

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

92

Navn: Dom. Huet Vouvray Clos du Bourg Demi-Sec 2015

Produsent: Huet , Loire , Frankrike

Pris: 369,00 Varenummer: 7939801 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Dufter av honning og voks med hint av ull og lær. Rik og søt med en balansert syre kombinert med en lett sødme. Tørr og lang utgang. MB

90

Navn: Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir 2017

Produsent: Au Bon Climat , California , USA

Pris: 319,90 Varenummer: 6942501 Utenfor sortiment, Importør: Vinarius AS

Floral duft med hint av pepper, villbringebær og roser. Saftig og delikat moden bløt frukt på smak med lette og ferske tanniner. MB

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner