Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Paradigmeskifte. Søsknene Gaia, Giovanni og Rosanna Gaja driver det berømte Piemonte-huset videre med fabelaktige viner.

Paradigmeskifte. Søsknene Gaia, Giovanni og Rosanna Gaja driver det berømte Piemonte-huset videre med fabelaktige viner.

En ny generasjon Gaja

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

En ny generasjon har gitt den verdensberømte vinprodusenten fra Piemonte et paradigmeskifte.

En floral duft med hint av markjordbær etterfulgt av en delikat, kjøttfull og frisk frukt på smak. Det er en uvant beskrivelse av vinene til verdensberømte Gaja. Men 2013-årgangen er noe annet enn før. Sjeldent har et generasjonsskifte i vinens verden vært tydeligere. Den yngste generasjon Gaja har fått det som de vil. De har sluttet å blande barberadruer i nebbiolovinene, noe som gjorde at samtlige ble degradert til den noe mindreverdige appellasjonen Langhe i stedet for Barolo og Barbaresco. Vinene viser også hva man kan forvente fra de beste i Piemonte i fremtiden.

Opprøreren

Innhøstingen av nebbiolo var en av de seneste på mange år i 2013 og begynte den 22. oktober. 2013 var en varm og flott september og er en velsignet årgang for man har både struktur, eleganse og finesse. Den virker forbausende tilgjengelig nå, selv om den kan nytes om mange år fremover. Angivelig er det derfor valget falt på 2013, når Gaja skulle gjennomføre sitt skifte, fordi årgangen var så flott at den kunne stå på egne ben.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Femtegenerasjon Gaja med døtrene Gaia, Rossana og Giovanni vil i fremtiden lage nebbiolo uten å blande inn andre druer. Dermed brøt de med tradisjonen fra faren og besteforeldrene. Pappa Angelo Gaja begynte i familiens firma i 1961. Han ville introdusere nye teknikker, men fikk ikke lov av faren sin. Dermed kjøpte Angelo sin egen vinmark, Sito Moresco. Han gikk nye veier, plantet cabernet sauvignon i Barbaresco, noe som ikke gikk helt upåaktet hen. Det resulterte i vinen Darmagi, som på italiensk betyr «synd» ‒ farens reaksjon på sønnens ville påfunn. I 1996 begynte Angelo å blande inn barbera i vinene sine fra Barolo og Barbaresco, da dette var noe også hans bestefar gjorde. Alle vinene fikk en degradert appellasjon. Men til tross for Angelos innføring av franske barrique i produksjonen av barbaresco og planting av nye druesorter, var han kanskje den som virkelig satte den lille byen på verdenskartet. Det førte til økte priser og en enorm etterspørsel etter vinene hans.

Enestående 2013

Nå finnes Gajas strålende 2013 å få tak i på spesialbestilling igjennom den norske importøren. Vinene Sito Moresco, Dagromis og Promis er å finne i Polets bestillingsutvalg.

* (Vilkår)