Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Luca Roagna behandler sine vinmarker i Piemonte som en skog.

Luca Roagna behandler sine vinmarker i Piemonte som en skog.

Geniet i Barbaresco

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

2014-årgangen i Piemonte skiller klinten fra hveten.

– Jeg er egentlig ganske fornøyd med 2014-årgangen, men det var ingen lett årgang. Og den var mye vanskeligere i Barolo enn i Barbaresco, siden det regnet mye mer i Barolo. Risikoen er da at druene blir for store og brister. Trikset er steinete jord med god drenering og mye gress i vinmarken som drikker opp vannet, sier Luca Roagna.

Selv karakteriserer han seg som lat når han lar alt gresset vokse i vinmarkene – i motsetning til de andre vinprodusentene som klipper det.

– Gresset holder på fuktigheten når det er tørt, og drikker opp vannet om det blir for vått. I tillegg blir det til kompost, derfor gjødsler jeg heller ikke. Det er fint å gjødsle grønnsaksåkeren for å få større grønnsaker, men du vil jo ikke ha større drueklaser. Dem blir det ikke god vin av.

– Det store problemet i årgangen er utvannede viner med grønne tanniner, fordi mange fikk panikk og høstet for tidlig. I tillegg viser årgangen hvilket terroir som er bra og ikke. For siden området har vokst en del de siste årene, så er det ikke alle vinmarker som i et dårlig år er i stand til å levere kvalitet.

Genial og gal

Familien Roagna har laget vin i Barbaresco siden midten av 1800-tallet. Luca, som er femte generasjon, overtok i 2001. Siden har kvaliteten på vinene økt hvert år, og i 2010 kunne han ta i bruk sin nye vinkjeller for første gang, noe som ga vinene et ekstra løft.

– Jeg trenger en stor kjeller fordi jeg lagrer vinene lenge før jeg slipper dem på markedet, og ikke året etter som er vanlig, sier han og ler, mens han spankulerer rundt i det enorme vineriet som minner mer om en konsertsal. Med lyden av 2019-årgangen som gjærer som musikk.

Roagna har plotter i noen av de beste vinmarkene i Barbaresco, i tillegg til monopolvinmarken Rocche Pira. Vinmakerne i Piemonte har slitt med vårfrost de siste årene. Fremover blir det mindre vin fra Roagna, særlig fra vinmarken Pajé. I tre år har Luca Roagna plantet på nytt, men hver vår har de nye plantene bukket under for frosten. Økt etterspørsel har ført til prisstigning de siste årene. Det er ikke Roagna alene om i Piemonte.

2014 er ikke årgangen som trenger mye tid i kjelleren. Vinene er utrolig åpne og sjeldent tilgjengelige viner for nebbiolo å være. Fra 2014-årgangen har Luca Roagna to nye viner i porteføljen: Gallina og Albesani. Førstnevnte kommer i desember og er en av de klassiske cruene i Barbaresco. Albesani ligger rett ved den berømte Santo Stefano-vinmarken og 2014 er fra første årgangen Luca leide vinmarken.

Nå er nesten hele Roagnas nebbiolorepertoar fra 2014 på Polets bestillingsutvalg i tillegg til Crichët Paje fra 2010 og hans geniale hvitviner fra 2017. Selv om han innrømmet at Piemonte ikke er en region for hvitvin. Kanskje det er derfor han lager to av de aller beste utgavene fra regionen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.