<p>– Alle druene i alle vinmarkene blir plukket for hånd, noe annet ville vært umulig, til det er det for bratt og ulendt, forteller Envinates Alfonso Torrente.</p>

– Alle druene i alle vinmarkene blir plukket for hånd, noe annet ville vært umulig, til det er det for bratt og ulendt, forteller Envinates Alfonso Torrente.

Han står bak sommerens kanskje største rødvinsslager

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

– Vi lager vin, ikke møbler, sier gjengen bak et knippe spanske vidundere.

Det er ikke hvilke som helst vinmarker Roberto Santana lager vin i, som en av fire unge, reflekterte og ettertraktede vinmakere i Envinate – et vinfellesskap han startet med medstudentene Alfonso Torrente, Laura Ramos, og José Martínez etter endt ønologistudie i Alicante i 2005.

Snakkisregion

Eldgamle, stupbratte og ulendte vinmarker strekker seg opp langs Atlanterhavskysten fra Tenerife i sør, innom Almansa og Extremadura til Ribeira Sacra i Nord-Spania.

– Det hele begynte med at vi kjøpte en liten vingård i Ribeira Sacra i 2008. Da var regionen akkurat begynt å bli en snakkis i vinmiljøet, i deg er det mye vanskeligere å kjøpe mark der, sier Santana.

I dag driver Envinate rundt 40 hektar med vinmark, selv om de eier bare 20–30 prosent av dem. Deres mest imponerende viner kommer fra akkurat Ribeira Sacra og Kanariøyene.

<p>Vinregionen Ribeira Sacra var lenge glemt og gjemt. Nå har blant annet vinprodusenter som Envinate løftet den frem i lyset igjen. </p>

Vinregionen Ribeira Sacra var lenge glemt og gjemt. Nå har blant annet vinprodusenter som Envinate løftet den frem i lyset igjen.

Rundt den massive 3700 meter høye Teide på Tenerife skaper gjengen på fire noen bemerkelsesverdige viner. Konsentrerte, stoffrike og salte hvitviner, og florale og friske rødviner med dype og forførende personlighetstrekk.

– Vi lager vin, ikke møbler. Derfor smaker og lukter ikke vinene våre av tre. Alle druene i alle vinmarkene blir plukket for hånd, noe annet ville vært umulig, til det er det for bratt og ulendt. I Ribeira Sacra er vi i tillegg helt avhengig av en gammel taubane for å få fraktet druene opp fra vinmarkene, forteller Alfonso Torrente.

Vel inne i vineriet blir druene fottråkket lett og deretter fylt på betongegg og tanker der vinene gjennomgår en maceration carbonique. Og siden de heller ikke bytter tank under lagringen så trenger vinene lite svovel.

– Vi prøver å gjøre alt så naturlig som mulig, for at druene og det særegne voksstedet skal vises i vinene.

Eikefat er ikke gjengen fra Envinate noe særlig glad i. Eikefat kamuflerer smaken av de forskjellige terroirene mener de.

<p>Vinmarkene i Ribeira Sacra er et imponerende skue. </p>

Vinmarkene i Ribeira Sacra er et imponerende skue.

Spansk sommerslager

Nå er syv av Envinates viner tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg. Alle er delikate, kjølige og lette med en bemerkelsesverdig renhet som man sjelden finner i spanske rødviner. Og siden de er laget av tradisjonsrike spanske druer de fleste av oss likevel knapt har hørt om, kan de bli sommerens store rødvinsslager – servert lett avkjølt til grillkveldens tungt marinerte svinekjøtt.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk