Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Vidunderlig gresk hvitvin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Denne hvitvinen fra Santorini gir deg et nytt inntrykk av gresk vin.

En konsentrert, vellaget, fersk og mineralsk, knusktørr hvitvin fra 80 år gamle vinmarker på Santorini er ikke hverdagskost. Når den attpåtil går strålende sammen med hvit fisk fra et kjølig vinterhav, utgjør Gaias assyrtiko den perfekte hvitvin å nyte i vinterhalvåret.

I 1994 startet agronom Leon Karatsolas og vinmakeren Yiannis Paraskevopoulos firmaet Gaia i en nedlagt tomatpuréfabrikk på stranden mellom Kamari og Monolithos på Santorini. Målet var å fronte kanskje den beste grønne druen landet har å by på, assyrtiko. Druen passer perfekt i Santorinis vulkanske jordsmonn, der den gir mineralske og tørre hvitviner med en god porsjon syre og friskhet.

Vinekspertens favoritter:Se flere episoder av «Meretes utvalgte»

Over 900 hektar av druen er dyrket på øya, hvorav mesteparten går til produksjon av hvitvin og noe til tørking, som gir søte dessertviner. Gaia holder seg til den første kategorien, hvor saften kommer fra upodede stokker med et mikoskopisk utbytte på 20 hektoliter per hektar. Assyrtiko kan minne om sentraleuropeiske druer som riesling og sauvignon blanc. Gaias spontanfermenterte utgave kan lett hevde seg med sine mer berømte artsfrender dyrket lenger nord.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her