Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Han er Norges beste vinkelner

Tekst
Henrik Dahl Jahnsen som gikk av med seieren i Norsk Vinkelnermesterskap 2018 som gikk av stabelen i Oslo i går kveld.

Henrik Dahl Jahnsen som gikk av med seieren i Norsk Vinkelnermesterskap 2018 som gikk av stabelen i Oslo i går kveld.

Etter knallhard konkurranse var det Henrik Dahl Jahnsen som gikk av med seieren i Norsk Vinkelnermesterskap i går.

Ni deltakere kjempet gjennom en hard teoriprøve på 50 spørsmål i tillegg til skriftlig blindsmaking av to viner og gjenkjennelse og beskrivelse av to ukjente drikkevarer. Alt i løpet av én time og 15 minutter.

Etter en tøff semifinale der seks deltakere måtte vise sine kunnskaper foran dommerne ved å korrekt dekantere og servere en hvitvin til åtte gjester samt smake, gjenkjenne og beskrive produksjonsteknikk av to ulike sidere, var det Simon Zimmermann, Francesco Marzola og Henrik Dahl Jahnsen som gikk videre til finalen.

På scenen foran en full sal på utestedet Latter måtte deltakerne utføre fem oppgaver i løpet av 26 minutter. Første oppgave var å smake, gjenkjenne og beskrive ti ulike drikkevarer. Disse var servert i sorte, ugjennomsiktige glass.

Av de ti drikkevarene var blant annet Lindheim Farmers Reserve Raspberry Brett Saison, en alkoholfri lemonade, Bols Triple Sec Curaçao, Créme Liqueur au Cognac by Braastad og Dom. de La Suffrene rosé 2016.

Finalistene måtte også dekantere og servere en magnum champagne til seks personer og servere en rødvin fra nye verden i korrekt glass. Deretter fikk de utlevert en meny hvor rettene sto i tilfeldig rekkefølge. Denne skulle de sette vin til og fem viner var skjenket i tilsvarende antall glass som deltakerne så måtte smake for å forklare hvilken drue og hvilket land de var fra og til hvilken rett på menyen de ville servert dem. Også rekkefølgen rettene og vinene skulle serveres i ble forespurt. Til slutt måtte de rette et vinkart.

Kunnskap

De tre finalistene viste stor faglig kunnskap og evne til å underholde både publikum og dommere. Til slutt var det Henrik Dahl Jahnsen som jublende kunne løfte pokalen til applaus fra publikum.

Jahnsen jobber til daglig ved Bølgen og Moi i Kristiansand.

Francesco Marzola som jobber på Park Hotel Vossevangen kom på andre plass og tredje plass gikk til Simon Zimmermann fra Happolati.

Andreas Høgfeldt som gikk av med seieren i Junior Wine Awards. Andreas jobber til daglig på Vintage Kitchen i Oslo. Petter Lorang Svanæs (t.h.) kom på 2. plass og Emil Reinton tok 3. plassen.

Andreas Høgfeldt som gikk av med seieren i Junior Wine Awards. Andreas jobber til daglig på Vintage Kitchen i Oslo. Petter Lorang Svanæs (t.h.) kom på 2. plass og Emil Reinton tok 3. plassen.

Juniormester

Junior Wine Award er konkurransen for unge vinkelnere eller vinkelnerstudenter med øvre aldersgrense på 25 år. Konkurransen tester grunnleggende vinkunnskaper og praktiske elementer og er ment som et første innblikk inn i den konkurrerende vinkelnerverden.

Her var det Andreas Høgfeldt (23) fra Vintage Kitchen, Petter Lorang Svanæs (25) fra Maaemo og Emil Reinton (25) fra Asia som gikk videre til finalen.

Foran en fullstappet sal måtte finalistene lage en klassisk Kir Royal, korrekt åpne og servere en hvitvin til seks gjester samt anbefale en matrett til vinen. Til slutt gikk Andreas Høgfeldt av med seieren. Han jobber til daglig på Vintage Kitchen i Oslo. Petter Lorang Svanæs kom på 2. plass og Emil Reinton tok 3. plassen.(Vilkår)