Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Nyheter. Tysklands yppersteviner – og en og annen rød italiener – er blant høydepunktene i Polets spesialslipp kommende uke.

Nyheter. Tysklands yppersteviner – og en og annen rød italiener – er blant høydepunktene i Polets spesialslipp kommende uke.

Hva med en tysk riesling til 3865 kroner?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Neste torsdag slippes vin fra Tysklands beste vinmarker på Polets spesialbutikker – én av dem får 97 poeng.

Ja, du leste riktig. 3865 kroner for en flaske med tørr tysk riesling er langt fra hverdagskost. Men prisen viser den økte etterspørselen etter akkurat disse vinene, noe som har ført til økte priser over hele linjen.

Vinen – en G-max fra Keller i Rheinhessen – har nok de siste årene seilt frem som Tysklands fremste tørre riesling, en vin som har høstet ære, lovord og berømmelse i hele verden. Og for første gang har det kommet så mye som 18 flasker på Polet – som det nok vil bli kamp om, prisen til tross.

Grand cru

Selv om 1. september i fjor var første tillatte dato til å selge Tysklands grosses gewächs-viner fra 2016, venter Polets spesialbutikker helt til april året etter med å slippe sine utvalgte. Grosses gewächs – Tysklands svar på den franske klassifikasjonen grand cru – omfatter tørre viner fra vinmarkene som er regnet som de beste i hver region. Det er kun vinprodusenter som er med i VDP som kan bruke klassifikasjonen, noe som har gjort betegnelsen omstridt.

På torsdag er det også mulig å få tak i enklere og rimeligere hvite viner til en utrolig bra kvalitet, i tillegg til de søte og halvtørre prädikatsvinene – som har fått en aldri så liten renessanse, da særlig fra produsenter som Dönnhoff, Haart, Mosbacher, Prüm, Lieser og Von Schubert.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Slitsom årgang

Mange hamstret tysk riesling fra den allerede berømte 2015-årgangen. Men når det kommer til de tørre rieslingene leverer 2016 vel så bra i veldig mange tilfeller. Mens 2015 kan fremstå noe korpulent og rik, fremstår 2016 som sylskarp, mineralsk og fokusert. Den har litt av alt, i tillegg til å være fornøyelig åpen og tilgjengelig allerede. Og det til tross for at 2016 var en årgang som gjorde at vinprodusentene slet med nattesøvnen, da været så absolutt ikke var på deres side nærmest igjennom hele vekstsesongen. En svært våt sommer ga høy risiko for råte og sykdommer på druestokkene, men heldigvis snudde været i august og reddet årgangen.

Flere produsenter har fortalt at de aldri har jobbet så hardt som sommeren 2016; været ga dem ingen pauser. Det er noe man merker på vinene. De som jobbet hardest, fikk nok igjen for det i vinens kvalitet.

Rødt

Sammen med de tyske vinene blir det også sluppet noen røde italienere. Av dem står nylig avdøde Bruno Giacosas klassiske viner høyt på ønskelisten. Selv om den gledeligste nyheten kommer fra Veneto og produsenten Cecchetto. Fra dem kommer det to særegne rødviner laget av den syrefriske og tanninsterke druen raboso piave. Begge er noe av det beste som har kommet fra Veneto på veldig lenge.

' (Vilkår)