Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Den perfekte julevin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Denne vinen skal jeg drikke på julaften.

Det er snart en måned igjen til julaften, og da er det et spørsmål som preger min innboks. Hva skal vi drikke til julematen?
Selvfølgelig avhenger det hva man velger å spise, men hvis man skulle velge én vin som passer til det meste av det som vi regner som tradisjonell julemat her i Norge, så er det denne. En strålende riesling med litt restsødme fra Mosel.

Ikke langt fra grensen til Luxembourg i utkanten av Saar holder en av Tysklands aller beste og puristiske riesling-produsenter til. Weingut Forstmeister Geltz-Zilliken er en vinprodusent som ofte går under raderen hos de fleste. Men hver gang man smaker disse utrolig rene og delikate vinene, lurer man på hvorfor. Geltz-Zillikens drøyt 11 hektar med vinmark er utelukkende beplantet med riesling. Hovedandelen finnes i deres beste vinmark, den bratte Saarburger Rausch.

Dorothee Zilliken har overtatt det tradisjonsrike familiefirmaet, men fortsatt jobber hun sammen med sin far Hanno i den mørke og ekstremt fuktige vinkjelleren, som er den dypeste og en av de eldste i hele Saar – hele tre etasjer under jorda.

Deres feinherb har 20 gram restsukker og en frisk syre noe som gjør at vinen passer ypperlig til salt og røkt mat som pinnekjøtt. I tillegg til mat med mye syre og sødme, som ribbe med rødkål. Og ikke minst røkt, gravet og fermentert fisk.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner