Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Vinjournalist i Dagens Næringsliv Merete Bø.

Vinjournalist i Dagens Næringsliv Merete Bø.

Meretes utvalgte: Klassisk superbarbera

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Burlotto fra Verduno i Piemonte lager en klassisk og strålende barbera.

Barberas aromatiske duft av kirsebær, mandler, nøtter og modne bringebær, samt syrestruktur og lette tanniner gjør den til en perfekt matvin. Den passer godt til lettere typer kjøtt, grillet kjøtt, pastaretter og sopp. Barbera er Italias tredje mest dyrkede drue og står bak halvparten av all vin produsert i Piemonte. Og et av de beste og pent prisede utgavene på markedet er det Burlotto som står for.

Det lille familiefirmaet beliggende midt i landsbyen Verduno drives i dag av Marina Burlotto og sønnen Fabio, som med sin ønologi-utdannelse har gjort familiens viner enda mer attraktive de siste årene.
Marina er grandniese av firmaets grunnlegger Giovan Battista Burlotto som tidlig ble berømt etter at hans viner var den leskelige føden under Hertugen av Abruzzis ekspedisjon til Nordpolen i 1899. At noen var villige til å frakte noen flasker med rødvin så langt tok man som tegn på at flaskene var av en enestående kvalitet i datidens Italia. Etterspørselen lot ikke vente på seg, og bedre markedsføring kunne vel knapt familien Burlotto ha ønsket seg.

Her er lite endret på. Store gjæringskar i tre står der fortsatt som de gjorde for hundre år siden. Fabio, som liker myke og bløte tanniner, avstilker alle druene, med unntak av dem som kommer fra vinmarken Monvigliero. Produksjonen er nette 80.000 flasker i året fra familiens 15 hektar med vinmark, hvorav mesteparten befinner seg rundt byen Verduno og noe rundt byene Barolo og Roddi. (Vilkår)