Nik Weis har hele fem vinmarker med grosses gewächs-klassifikasjon, tilsvarende grand cru på Fransk.

Nik Weis har hele fem vinmarker med grosses gewächs-klassifikasjon, tilsvarende grand cru på Fransk.

Mester i søt riesling

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Liker ikke søt riesling, sa du? Da bør du prøve disse!

Syrestram, sødmefull, frisk og kompleks. Utskjelt, undervurdert og feilbedømt. Veien til anerkjennelse har vært kranglete og lang for druen riesling. Og den har nok ikke helt fått den statusen den fortjener.

Ingen drue kan by på høyere kvalitet for pengene, eller skilte med samme tydelige tilhørighet, nerve og sjel. Ei heller gi et bedre bilde av historien. Rieslingens enestående evne til å forbedre seg i en flaske gjennom århundrer, er uten sidestykke – særlig når det kommer til de søte rieslingene. Og en av de fremste produsentene av søt Riesling i Tyskland er Nik Weis.

Tålmodighetens premie

Selv om vinmarker har vært i familien Weis sin familie i århundrer, var det ikke før i 1947 at Nicolaus Weis startet produksjon av vin. Han oppkalte vineriet etter St. Urban, skytshelgenen for de tyske vinmakerne og la til hof (eiendom).

I 1989 kjøpte hans sønn Herman parseller i noen av Mosel sine beste plotter i Piesport, Ockfen og Wiltinger. Sammen med sin kone, Ida, økte han vinmarksarealet til 33 hektar, og da sønnen Nik kom tilbake etter endte vinstudier i 1997 omorganiserte de vinmarkene ved å selge de dårlige markene og kjøpe opp mer av de beste vinmarkene.

I dag lager Nik rundt 300.000 flasker 30 forskjellige viner fra sine 40 hektar med stupbratte og gamle vinmarker – 23 hektar ligger i Mosel og 17 ligger i Saar.

Vinene lages etter biodynamiske prinsipper og spontangjæres før de får sin tilmålte tid i gamle eikefat. Nik Weis' talent og styrke ligger i de søte vinene. Mens de tørre foreløpig står i skyggen, er de søte uhyre konsentrerte, samtidig som de har en ren og klar frukt kombinert med en krisp syre.

Nå er en rekke av hans viner tilgjengelig i Polets bestillingsutvalg, og ikke bare i ferske årganger, men også modne og ferdiglagrede utgaver som gir et bilde på hvordan en perfekt lagret søt Riesling kan smake om man har tålmodighet.

Nik Weis' vinmarker i Piesport i Mosel, hvor han lager sine søte, gulldråper. Det 44 hektar store området kalles Piesporter Goldtropfchen.

Nik Weis' vinmarker i Piesport i Mosel, hvor han lager sine søte, gulldråper. Det 44 hektar store området kalles Piesporter Goldtropfchen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner