Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Delikat og rimelig barbaresco tilgjengelig i Norge

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
God årgang. Aldo Vacca og Produttori del Barbaresco har laget en strålende klassisk rekke med ni riservaviner fra de beste vinmarkene i 2013.

Få lager en nebbiolo som gir mer for pengene enn Aldo Vacca og Produttori del Barbaresco. Nå er hans 2013-årgang her, og den vil forsvinne raskt.

Aldo Vaccas viner har høstet lovord verden over av de få som har fått smake dem. Mens naboene i berømte Barbaresco gjerne tar det dobbelte, og noen ganger bruker tigangeren, koster Produttori del Barbarescos viner fortsatt under 500 kroner. Det til tross for strålende kvalitet og lagringspotensial.

– 2013 er klassisk og kjølig med tydelige tanniner, sier Vacca, tydelig stolt over hva han har fått til.

Fem klassikere

Han kan også avsløre at det kommer flere gode riserva-år i årene som kommer.

– Ja, både 2014, 2015 og ikke minst 2016 – og kanskje 2017 – er alle klare riserva-år, sier Vacca.

– Av dem er det nok 2016 som er mest imponerende, det er en årgang som har alt. Mens 2013 kan være litt lukket nå og viser en tydelig tanninstruktur, sier han.

Og ja, 2013-årgangen har en tydelig tanninstruktur, men de er balanserte og integrerte i den kjølige, kjøttfulle, klassiske og delikate frukten. Den karakteristiske nebbiolosyren er også balansert og fersk, noe som er med på å gi et tydelig raffinement til de delikate vinene.

Flere av de ni riservaene er noe lukket på duft enda, mens andre er delikate og florale.

På smak oppleves de letteste av dem som utrolig tilgjengelige og komplette allerede nå, slik at det er fullt mulig å nyte flere av dem om man ikke har tålmodighet til å vente i ti år.

Verdifulle vinmarker. Barbaresco i Piemonte huser et av verdens beste vinkooperativ – Produttori del Barbaresco.

Verdifulle vinmarker. Barbaresco i Piemonte huser et av verdens beste vinkooperativ – Produttori del Barbaresco.

Et av verdens beste kooperativ

Historien til Produttori del Barbaresco begynte i 1894, da Domizio Cavazza stiftet Cantine Sociale di Barbaresco. Som lærer på ønologiskolen i Alba begynte han å hjelpe lokale bønder med nye og forbedrede teknikker i vinmarken, mens han selv konsentrerte seg om selve vinmakingen. Han definerte hvordan vinene skulle være og ga vinstilen navn etter landsbyen der vinen ble laget: Barbaresco var født.

Les også: Fornyer Piemonte

Cavazza døde i 1913, og etter vanskelige år under og etter Den første verdenskrig ble kooperativet lagt ned i 1923.

I 1958 gjenoppsto det, denne gang initiert av en av kirkens menn. Den lokale presten Don Marengo Fiorino ønsket å løfte regionens ry, bøndenes selvfølelse og gi muligheten til å tjene bedre penger ved å lage vinen selv. Den gang var det vanligst å selge frukten videre til større hus og agenter, ofte til dårlige priser. Don Marengo Fiorino fikk med seg ni familier som igjen skulle bygge kongstanken fra 1894.

Den kanskje viktigste beslutningen kooperativet tok, var at hvis det skulle klare å selge barbaresco, måtte kvaliteten være god – ikke på noen måter dårligere enn de private konkurrentene. Dette stred med de fleste andre kooperativers forretningsideer på den tiden.

En honnør

– Det er to ting som er essensielt for oss. Bøndene må selge all nebbiolo de dyrker, til kooperativet, så de ikke begynner å konkurrere mot oss og dermed seg selv. Videre betaler vi for god kvalitet, ikke kvantitet, og vi gir medlemmene høyere pris enn markedet ellers. Det gjør at det lønner seg å jobbe deretter, sier Vacca.

Konsentrasjonen om kvalitet førte også til at kooperativet – samme år som Gaja – var det første til å vinifisere og tappe cru-ene sine separat i Barbaresco. Gaja lanserte tre cru-er fra 1967-årgangen, og Produttori del Barbaresco fem, som det senere slapp på markedet som Riserva.

– Kooperativet besto av mange små dyrkere som ofte satt på de beste delene av de beste vinmarkene. Disse godbitene hadde tidligere fylt ut større blandinger. Det var en helt naturlig tanke å tappe disse gode vinene for seg selv. Hver vin er en honnør til hver dyrker og vinmark, sier Vacca.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

I dag har kooperativet 52 medlemmer, som til sammen disponerer rundt 105 hektar i Barbaresco, med utelukkende nebbiolo. Aldo Vacca, som leder hele operasjonen, jobbet på 80-tallet for Angelo Gaja, men valgte Produttori da han fikk muligheten.

2013-årgangen ble lansert i Polets bestillingsutvalg på fredag, og flere av dem ble raskt borte. Men i løpet av denne uken skal flere av riservaene bli å finne i hyllene på en rekke Vinmonopol rundt om i landet. Av hver av vinene kommer et sted mellom 600 og 900 flasker til Norge.

*(Vilkår)