Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Chiara Boschis er en av de mest anerkjente kvinnelige vinprodusentene i Piemonte.

Chiara Boschis er en av de mest anerkjente kvinnelige vinprodusentene i Piemonte.

Fru Barolo

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Chiara Boschis lager delikate baroloer som ikke er så enkelt å få tak i.

Stadig flere kvinner overtar familiens vingårder i Piemonte etter at dette har vært en jobb forbeholdt menn i generasjoner. Det har vært med på å gjøre de ellers så utilnærmelige og lagringskrevende baroloene mer delikate og tilgjengelige enn noen gang før. En av dem som var først ute var Chiara Boschis, som allerede har drevet familiegården på torget i Barolo i 30 år.

Forsiktig ekspandering

Eiendommen E. Pira ble grunnlagt i begynnelsen av 1900-tallet av Sebastiano Pira. Den ligger midt i landsbyen Barolo, under vinmarken Via Nuova, som markerer den gamle veien til Monforte d’Alba. Eiendommen var opprinnelig på 2,5 hektar med vinmark, som sønnen Enrico overtok og videreførte frem til 1979. Fottråkking av druene og store botte var sedvanen her, få andre var så erkekonservative som Enrico. Men i 1980 druknet han i et gjæringskar. Det var ingen arvinger, og den lille vingården ble kjøpt opp av familien Boschis, som var nære venner av Pira. Boschis driver også det kjente vinhuset Borgogno, som ligger et steinkast unna.

I 1990 overtok datteren i familien E. Pira. Chiara Boschis var viljesterk og bestemt og endret det lille firmaets filosofi fullstendig, det erkeklassiske måtte vike unna og gi plass til franske barrique i kjelleren.

– Jeg liker ikke smaken av ny eik, så jeg går mer over til å bruke gamle fat, selv om det er barrique, innrømmer Chiara Boschis i dag.

I 2009 kjøpte Chiara en eiendom på fire hektar i Monforte d’Alba. Eiendommen omfatter plotter i vinmarkene Mosconi og Conterni, i tillegg til en plott i Gabutti i Serralunga.

– Jeg har gjort mange nye investeringer i det siste. Jeg tenker på neste generasjon allerede. Så jeg håper mine nieser vil overta etter meg, sier hun. Det er også en av grunnene til at jeg dyrker alle vinmarkene mine etter biodynamiske prinsipper. Da er de sunnere og vil holde lenger.

Hennes feminine og delikate vinstil gjenspeiles i vinene som er elegante ut til fingerspissene. Kombinert med en finjustert nerve og pent integrert eik er de noen av Barolos skjulte skatter. Hennes baroloer finnes det så få flasker av at de stort sett er forbeholdt Polets spesialbutikker. Men hennes barbera er derimot å finne i Polets nettbutikk og bestillingsutvalg.

Barolo by er et imponerende skue der den bader i vinmarker på alle kanter.

Barolo by er et imponerende skue der den bader i vinmarker på alle kanter.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.