Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Badet i sol. Maximin Grünhaus' vinmarker er et imponerende skue.

Badet i sol. Maximin Grünhaus' vinmarker er et imponerende skue.

Denne utskjelte vinen har fått en renessanse

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Halvtørr tysk riesling har fått et ufortjent dårlig rykte. Noen av de beste flaskene kommer fra vinmarker utvalgt av romerne.

– Vi har alltid laget mest tørr riesling de siste årene, men det endrer jeg nå. Jeg syns at vinene fra Ruwer smaker strålende med litt sødme, det er jo tross alt de vinene vi er kjent for, sier 35 år gamle Maximin von Schubert, som for tre år siden overtok den over 2000 år gamle familieeiendommen Maximin Grünhaus i Ruwer, vest i Tyskland.

Og han har så rett. Halvtørr tysk riesling har fått en renessanse, særlig i hjemlandet. Denne friske, syrlige og lett søte vinen med lav alkohol lar seg lett kombinere med mat – og er en fantastisk sommervin.

Den første vinmarken

Rundt 15 minutter unna byen Trier, som er velkjent for sine godt bevarte romerske bygninger, ligger den stupbratte veggen med vinmark rett foran vinslottet.

Og man skjønner hvorfor romerne valgte å plante sine druestokker akkurat her. Med opp mot 70 graders helling er vinmarken Abtsberg et imponerende skue der den bader i sol med sin perfekte sørvestvendte beliggenhet. Nabomarkene Herrenberg og Bruderberg likeså. Kanskje enda mer imponerende er det at de tre utgjør en sammenhengende åsside på 34 hektar vinmark – som utelukkende tilhører familien von Schubert.

– En normal årgang gir oss 200.000 flasker, mens 2017 – med mye frost og hagl – ga oss knappe 100.000 flasker. Det er veldig lite fra 34 hektar med vinmarker, men så er også utbyttet her i Ruwer lavere enn i Mosel, da det er kaldere her. Det er derfor konsentrasjonen i vinene ofte føles mer markant, sier von Schubert.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Eiendommens kjeller er fra 600-tallet og husene fra 1600-tallet. På eiendommen er det funnet potteskår og vaser fra romertiden, men det første dokumentet fra eiendommen daterer seg til 6. februar 966 da keiser Otto I bekreftet en donasjon gjort i det syvende århundre av kong Dagobert. Vinmarkene og gården ble styrt av benediktinermunkene fra Saint Maximin-klosteret i Trier frem til Napoleon kom i 1807, som konfiskerte gården og gjorde den til fransk eiendom frem til 1810. Da ble den solgt til Friedrich Freiherr von Handel og igjen i 1882 til Carl Ferdinand Freiherr von Stumm-Halberg – dagens Maximins tipp-tipp-oldefar.

Nyheter

Vinene fra Maximin Grünhaus har nærmest alltid vært noen av Tysklands aller beste. Både som unge, og med deres unike lagringsevne. Men så kommer også alle deres viner fra grosses gewächs-vinmarker, da eiendommen ikke har noe annet – bortsett fra de druene de kjøper til sin enkleste vin, Maximin.

De fleste av Maximin Grünhaus' viner er kun å finne i Polets spesialbutikker, og da i et begrenset antall flasker. I juli kommer tre nyheter fra produsenten som blir å finne i Polets tilleggsutvalg.