Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
– Rioja er en vin for lam. I Galicia spiser de biff, men i Rioja spiser vi lam. Og vinen er skapt for lam, sier María José López de Heredia.

– Rioja er en vin for lam. I Galicia spiser de biff, men i Rioja spiser vi lam. Og vinen er skapt for lam, sier María José López de Heredia.

Rioja-vinene som gir latterlig god kvalitet for pengene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Det er ytterst få vinprodusenter som López de Heredia fra Rioja. De sverger stadig til en over 100 år gammel oppskrift.

– Lenge var våre lagrede viner ikke så moderne, nå er de in igjen, sier María José López de Heredia og ler.

Lite har endret seg på 130 år hos familieselskapet i Rioja. Vinene får modne opp mot ti år på eikefat og blir bare bedre med tiden. María José López de Heredia og hennes søsken er fjerde generasjon som driver vingården. Oldefaren deres havnet ved tilfeldigheter i byen Haro i Rioja da han som 14-åring reiste fra Chile for å studere ved en jesuittskole.

– Min oldefar hadde 15 barn. Han sparte vin i kjelleren til alle barna og til alle familiefestene som ville komme. De var pragmatiske, og det var ikke så mye romantikk i å spare på vin den gang.

16

Bordeaux' redning

Noen av Spanias mest anerkjente vinprodusenter holder til i Haros lille jernbanebydel, Barrio de la Estación. Det var enkelt for dem å sende viner til Frankrike, særlig Bordeaux, som fra 1875 ble rammet av vinlusen phylloxera. Rioja ble en betydelig leverandør av kvalitetsvin.

Don Rafaels etterlatte dokumenter inneholder enorme mengder informasjon om hvordan det var å slå seg opp som vinprodusent på begynnelsen av 1900-tallet. De beskriver samarbeidet med produsenter i Bordeaux og inneholder alle kvitteringer, arkitekttegninger og nærmest etterretningslignende informasjon om hva de andre i Rioja drev på med.

– Etter å ha lest igjennom alle brevene og dokumentene, føler jeg at jeg kjenner oldefar bedre enn jeg kjente min egen far, sier María José López de Heredia.

– Han skrev blant annet at han var bekymret for klimaet og den økende temperaturen allerede i 1901. Det var derfor vinmarker som Bosconia og Cubillo, som har mye leire i jorden, ble innkjøpt, da dette er et kjøligere jordsmonn.

– Min far var redd jeg skulle revolusjonere vinproduksjonen her etter å ha lest vurderingene av våre viner fra kjente vinjournalister som sa at de manglet farge og kraft. Men aldri, aldri vil jeg endre min oldefars arv.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.