<p>På det norske markedet er det for øyeblikket 14 forskjellige viner fra Samuel Billaud, fra petit chablis til en rekke grand cruer. Alle har en solid forankring i Chablis' tradisjonelle skole, og fremstår som noen av de beste vinene fra regionen. Her er Chablis Grand Cru Blanchot 2018 og Chablis Premier Cru Montée De Tonnerre 2018</p>

På det norske markedet er det for øyeblikket 14 forskjellige viner fra Samuel Billaud, fra petit chablis til en rekke grand cruer. Alle har en solid forankring i Chablis' tradisjonelle skole, og fremstår som noen av de beste vinene fra regionen. Her er Chablis Grand Cru Blanchot 2018 og Chablis Premier Cru Montée De Tonnerre 2018

Chablis' maverick

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

At Samuel Billaud valgte å gå sine egen veier, har gjort ham til en av de beste i Chablis.

Det er mange vinmakere som vokser opp i familier hvor alle vinene som lages er et resultat av en rekke kompromiss. Alle skal ha et ord med i laget og alle har retten til å mene noe, men de aller færreste tar hatten sin og går ut av familiefirmaet. Det gjorde Samuel Billaud i Chablis.

Sin egen vei

Familien Billaud har laget vin i Chablis siden 1815 under navnet Billaud-Simon. Men selv om talentfulle Samuel Billaud jobbet i to tiår som vinmaker i familiefirmaet, fant han seg aldri helt til rette. Og alt han gjorde ble et kompromiss med de andre familiemedlemmene. Løsningen for Samuel Billaud ble å trekke seg ut og starte sin egen virksomhet i 2009. Han eier ikke alle vinmarkene selv, men leier og styrer dem. Sånn sett er han en mini-negociant med en produksjon på rundt 45.000 flasker i året. Året etter oppstarten var første årgang på plass, og den chablisdrikkende fanskaren jublet.

Samuel Billaud har nærmest hele rekken av toppvinmarker fra Chablis på repertoaret.

Da familiefirmaet Billaud-Simon i 2014 ble solgt til det store negocianthuset Faiveley i Burgund, arvet han en sjettedel av familiens vinmarker og endte opp med 4,2 hektar. I etterkant av salget fikk han også bygget et nytt vineri midt i Chablis by, som i dag er fylt til randen av 500 liters demimuid eiketønner.

Vanskelige år

På det norske markedet er det for øyeblikket 14 forskjellige viner fra Samuel Billaud, fra petit chablis til en rekke grand cruer. Alle har en solid forankring i Chablis' tradisjonelle skole, og fremstår som noen av de beste vinene fra regionen. Kanskje man kan gå så langt som å sammenligne ham med de store kjente navnene som Raveneau og Dauvissat. Men selv om han kanskje ikke er helt i første divisjon i Chablis, så er han definitivt en av toppene i andre divisjon og som i løpet av noen år nok vil rykke opp.

Nå er det årgangene 2016 og 2017 som er tilgjengelig. To vanskelige årganger med rekordlave avlinger som man må helt tilbake på 50-tallet for å huske. 2016 startet bra, men 27. april kom det en ødeleggende vårfrost som ga temperaturer helt ned i ni minus. Dette gikk mest ut over de lavere vinmarkene, hvor mange vinbønder mistet 80 prosent av avlingen. Problematisk var det også at våren generelt var våt og kald, noe som resulterte i råte.

I 2017 var det ti dager sammenhengende vårfrost i april. Det hadde de aldri opplevd tidligere i Chablis. Fordelen med 2017, var at vinprodusentene var mer rustet etter at de mistet gjennomsnittlig 50 prosent av druene til vårfrost i 2016. Så i 2017 mistet de «bare» rundt 30 prosent av druene. Det gledelige er derimot at begge årgangene laget kjølige, mineralske og delikate chabliser, som selv om de har steget noe i pris er absolutt verdt å kjøpe.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner