Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Samspill. Lammekjøttet har mye egensmak og fett, noe som krever viner med sterk karakter.

Samspill. Lammekjøttet har mye egensmak og fett, noe som krever viner med sterk karakter.

Lammevin i siste liten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Er du sent ute med vinhandelen til påske? Dette er Polets beste hylleviner til påskelammet.

Lam er blitt en selvfølge i påsken, og for mange det viktigste måltidet – gjerne i form av et saftig lammelår eller lammestek. Den store fordelen er at dette er retter som kan lage seg selv i ovnen, mens man selv er på skitur.

I påskemåneden spiser nordmenn nær tre ganger­ så mye lam som ellers i året, selv om vårens kjøtt stort sett bare er å finne i frosne varianter.

Lang historie

Lammet er et av våre eldste påskesymboler og var opprinnelig en offergave, fra da jødene ifølge Det gamle testamentet var fanget i Egypt 1200 år f.Kr. Om ikke et lam ble ofret og dets blod strøket over dørstolpen, kunne dødsengelen slå til. Det var derfor viktig å finne det beste lammet til ofring; man tok gjerne det første lammet som ble født om våren.

Lammekjøttet har mye egensmak og fett, noe som krever viner med sterk karakter, spenstig syre og tydelige tanniner. I tillegg krever det klassiske tilbehøret hvitløk og rosmarin en vin med god fruktighet. Tradisjonen tro nyter vi gjerne en rødvin fra Bordeaux eller Rioja til lam. Men det finnes­ en rekke andre druer som harmonerer godt med lammesmaken.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Lørdagsåpent

Druene nebbiolo, aglianico og sangiovese fra Italia­ har alle imponerende syre- og tanninstruktur og er perfekte samarbeidspartnere til lam. Tannat og malbec fra det sørvestlige Frankrike, tradisjonelt laget malbec fra Argentina samt baga fra Portugal er også druer­ med kraft nok, og er i likhet med spanske tempranillo og globetrotteren­ cabernet sauvignon gode lammekombinasjoner.

Onsdag i påsken har Polet åpent frem til klokken 15, det samme påskeaften. Har man ventet så lenge med å handle inn, må man ta til takke med vinene som står i Polets hyller, så her er mine 11 hyllevin-favoritter til lam.(Vilkår)