Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ny vår for pet nat

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
God pet nat. Hver enkelt flaske pet nat (pétillant naturel) får en unik duft og karakter fra den noe ukontrollerte gjæringen.

God pet nat. Hver enkelt flaske pet nat (pétillant naturel) får en unik duft og karakter fra den noe ukontrollerte gjæringen.

Pet nat er den nye trendvinen.

Pet nat er svært populær akkurat nå. En pet nat (egentlig pétillant naturel) er en lett perlende musserende vin laget på metoden méthode ancestral – også kalt artisanale, rurale eller gaillacoise. Vin som ikke er gjæret ferdig, blir tappet på flaske, der den fullfører fermenteringen og beholder CO2-boblene, gjæringens biprodukt, inne i flasken. De første som gjorde dette, var munker i klosteret Saint-Hilaire i Limoux i Sør-Frankrike på midten av 1500-tallet.

Bare druer

I motsetning til champagne og andre tradisjonelle musserende viner, er ikke pet nat tilsatt sukker eller gjær. Og de er ikke degosjert. Selv om det er tillatt å filtrere, er de fleste ufiltrerte, noe som gjør dem tåkete og uklare. Det gir hver enkelt flaske en unik duft og karakter som stammer direkte fra den noe ukontrollerte gjæringen. Det kan gi viner som dufter som en blomstereng, mens andre minner forbløffende mye om stølslivets sanitære fasiliteter.

Mangelen på tilsetninger er nok en av grunnene til vinens renessanse, samt at vinene er lette, karakterrike og lave på alkohol. De har i tillegg lettere bobler enn sine mer kjente artsfrender og lages over hele verden, fra Frankrike, Spania, Østerrike og Italia til USA og Australia. De fleste er laget for å nytes med en gang, men noen mer krevende utgaver kan ha godt av å ligge i et par år.

(Vilkår)