Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vestkystvin på burgundsk vis

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Stephane Vivier, new winemaker at Long Meadow Ranch vineyards in Anderson Valley. Credit: Long Meadow Ranch Foto: www.jackhutch.com Vin Fra venstre: Vivier Pinot Noir 2014 - Gap's Crown Vineyard, Vivier Pinot Noir 2015 - Sonoma Coast og Vivier Pinot Noir 2014 - Sun Chase Vineyard. Foto: Gunnar Blöndal

Født og oppvokst i Burgund, lager vinmaker Stéphane Vivier klokkeklare rødviner – i California.

Med et gammelt svart-hvitt bilde fra vinmarkene i Burgund på etiketten er det ikke vanskelig å forstå hvor Stéphane Vivier henter sin inspirasjon – der han på USAs vestkyst lager vin langt unna den berømte franske vinregionen.

Når man smaker Viviers rene og delikate rødviner, blir det enda klarere: Så florlette, delikate, saftige og alkoholbalanserte pinoter har sjelden kommet fra California før.

Sjelden vare

Stéphane Vivier er noe så sjeldent som en vinmaker født og oppvokst i Burgund som har valgt å lage vin i Sonoma nord i California. Grunnen heter først og fremst Aubert de Villaine – en av de mest ikoniske vinpersonlighetene i Burgund, og mannen bak mytiske Domaine de la Romanée-Conti. Da Villaine skulle begynne med vinproduksjon sammen med konas fetter Larry Hyde i USA, ønsket han at nettopp Stéphane Vivier skulle reise over dammen for å lage vinen. Vivier, som til da hadde jobbet i Burgund, på New Zealand og i Sveits, hadde nok vanskelig for å si nei, og har siden 2002 vært vinmaker hos Hyde de Villaine i Napa.

Da Vivier møtte sin amerikanske kone Dana Sexton i 2009, overtalte hun ham til å lage sine egne viner. Sammen driver ekteparet i dag Vivier, i tillegg til at Vivier også er vinmaker på Long Meadows Estate i Anderson Valley.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Minimal produksjon

Første året ble det laget 30 kasser vin; to år senere var produksjonen oppe i skarve 150 kasser. Vivier beskriver seg selv som en lat vinmaker – en som har tålmodighet nok til å la naturen gå sin gang, og lar voksestedet snakke gjennom vinene.

Druene kommer fra vinmarker både i Willamette Valley i Oregon og fra vinmarker beliggende på Sonoma Coast. Han høster inn druene tidligere enn sine kolleger og bruker rundt 25 prosent hele klaser, noe som er mer vanlig i Burgund enn i California.

Vinene blir laget hos Hyde de Villaine og ligger i gamle franske eikefat, noe som er med på å gi dem en utrolig ren og delikat smak.

Viviers lekre rødviner fra Sonoma er nå tilgjengelig i Polets bestillingsutvalg. Klokkeklare, rene og nærmest uten tanniner. I tillegg er tre av Hyde de Villaines viner tilgjengelige. Fra det varmere Napa er de en del kraftigere og rikere enn Viviers egne viner.

* (Vilkår)