Rundt landsbyen Vosne-Romanée i Burgund lages verdens dyreste viner basert på druen Pinot Noir.

Rundt landsbyen Vosne-Romanée i Burgund lages verdens dyreste viner basert på druen Pinot Noir.

Stor test: De beste flaskene fra dagens burgundslipp

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Rekordmange burgundere ble sluppet på Polet i dag. Vi har testet over 200 av dem.

Det er ikke for sent. For selv om de gjeveste flaskene forsvant raskt i morgentimene i dag når Polet åpnet sin digitale køordning klokken 08:05, er det masse igjen. Særlig fra Burgund.

Vi har testet over 200 burgundere som ble sluppet i dag – flesteparten er fra den sjenerøse og varme 2018-årgangen, som gagner de røde vinene foran de hvite fra regionen.

Les også: Test av over 1200 viner på Polets novemberslipp

Fra produsenten Robert Ampeau slippes modne flasker, som selv om de har noe flaskevariasjon byr på en unik mulighet til å sikre seg modne burgundere uten at det koster skjorten. Hele rangen med viner fra brødrene Bachelet-Monnot er også tilgjengelig. Og selv om alle er fra 2018, fremstår de friskere enn flere av konkurrentene.

Det gjelder også vinene fra Benjamin Leroux og Pascal Clément. Og ikke minst den gledelige nyheten i Polets hyllesortiment, Chassagne Clos Davent fra Lequin-Colin.

Hett år

2018 var den varmeste årgangen i Burgund siden 2003, og en av de tørreste noensinne. I Burgund hviskes det om at dette er årgangen som kan minne om mytiske 1947, som var en ideell årgang, med varmt vær, «indian summer» og viner som kan overleve de aller fleste av oss.

Arnaud Ente var den første som høstet inn, han begynte 20. august. Den siste var Yves Confuron, som avsluttet 25. september. 2018 var en stor årgang med mye frukt og lite problemer, noe som medfører høyere alkohol og modnere frukt.

Noen av produsentene har klart å beholde friskheten i vinene i tillegg til konsentrasjonen. Det samme kan ikke sies om de fleste produsentene i Chablis, selv om det finnes unntak her også. De røde vinene er konsentrerte, rike og noen ganger litt store, men de beste kommer til å stortrives i kjelleren.

Verdt å sikre seg 2017

Vi må helt tilbake til 2009 for å finne en normal avling i regionen, men 2017 var sjenerøs både når det gjelder rødt og hvitt.

Selv om frosten kom i slutten av april, slapp de fleste unna med skrekken i 2017, siden de var mye bedre forberedt enn året før. Våren bød også på 80 prosent mer nedbør enn normalt, og gjorde sitt for at en varm vår og sommer ikke ble for ille for druene. August var også varm og fuktig, og de fleste begynte innhøstingen i starten av september. Det endte med mellom 50 og 100 prosent mer druer enn i froståret 2016.

En stor avling er veldig godt nytt for alle burgundtilhengere. De siste årene har vært magre når det gjelder antall flasker. Det hjelper også til å holde prisene stabile – selv om noen fortsetter å øke prisene, istedenfor å senke dem, årgangen tatt i betraktning.

Det unike med 2017 er også at vinene i begge farger er ekstremt åpne og veldig forførende: Delikate, klassiske og kjølige rødviner, med moderate tanniner, som formidler et inntrykk av sjeldent god balanse mellom frukt, syrlighet og konsentrasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mine seks favoritter fra Burgund:

93

Navn: Leroux Volnay 1er Cru Clos de la Cave des Ducs 2018

Produsent: Benjamin Leroux , Burgund , Frankrike

Pris: 844,00 Varenummer: 12405901 Bestillingsutvalget, Importør: Moestue Grape Selections AS

Nydelig duft av blomster og granatepler med hint av villbringebær. Saftig og bløt frukt på smak med raffinerte og lange delikate og ferske tanniner. MB

92

Navn: Leflaive Pouilly-Fuisse 2018

Produsent: Dom. Leflaive , Burgund , Frankrike

Pris: 410,30 Varenummer: 12311001 Bestillingsutvalget, Importør: Red & White AS

Dufter av tre og toast med flint og sitrus. Tett og konsentrert frukt på smak med en frisk syre og en delikat og fersk lang utgang. MB

92

Navn: Bachelet-Monnot Chassagne Montrachet 2018

Produsent: Dom. Bachelet-Monnot , Burgund , Frankrike

Pris: 525,00 Varenummer: 12365001 Bestillingsutvalget, Importør: Brand Wine Estates AS

300 flasker. Lett reduktiv duft med hint av flint med innslag av lime og tre. Nydelig konsentrasjon med en frisk syre og en lang tørr utgang. MB

91

Navn: Pernand-Vergelesses Les Combottes 2015 Magnum 2019

Produsent: Pascal Clément , Burgund , Frankrike

Pris: 749,90 Varenummer: 2898805 Utenfor sortiment, Importør: Winemoods AS

Dufter av epler, toast og tre med hint av flint. Frisk syre og en lett delikat og fersk mineralsk frukt. Tørr utgang og pen lengde. Flott mineralsk balanse. MB

90

Navn: Lequin-Colin Chassagne Montrachet Clos Devant 2018

Produsent: Dom. René Lequin-Colin , Burgund , Frankrike

Pris: 439,40 Varenummer: 5653301 Midlertidig utsolgt; 5, Importør: Better Wines AS

Lett reduktiv duft med hint av tre og epler samt toast og flint. Frisk syre og en fyldig mineralsk og noe trepreget lang utgang. MB

89

Navn: Ampeau Bourgogne blanc 2000

Produsent: Dom. Robert Ampeau , Burgund , Frankrike

Pris: 369,00 Varenummer: 11924301 Midlertidig utsolgt, Importør: Tramontane AS

Dufter av sopp og nøtter med hint av gule epler og kjeller. Fyldig og moden frukt med hint av tre og nøtter med en tørr utgang. MB

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner