Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Strålende hvitt fra Burgund

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
En av de beste hvitvinene fra Burgund på septemberslippet kommer fra grand cru-vinmarken Corton-Charlemagne på Corton-høyden midt i Burgund.

En av de beste hvitvinene fra Burgund på septemberslippet kommer fra grand cru-vinmarken Corton-Charlemagne på Corton-høyden midt i Burgund.

32 ferske hvite burgundere har funnet veien inn i Polets bestillingsliste i september.

Det er ikke ofte det lanseres en hvit burgunder fra en grand cru vinmark lenger. Kraftig prisstigning, høyere etterspørsel og små årganger har gjort sitt til at en grand cru fra regionen blir sjeldnere og sjeldnere. Faiveleys utgave fra grand cru-vinmarken Corton-Charlemagne og 2015 viser hvor mye en av Burgunds store vinhus har økt kvaliteten på vinene sine de siste årene.

Tre landsbyer deler den markante Cortonhøyden mellom seg. Aloxe-Corton er den med størst andel på 120,5 hektar etterfulgt av Ladoix-Serrigny med 22, 42 hektar og Pernand-Vergelesses med 17, 25 hektar.

I følge legenden var den 71 hektar store Corton-Charlemagne-vinmarken plantet med røde druer inntil keiser Charlemagne kjøpte den. Han plantet den med hvite druer etter at rødvinen herfra lagde flekker i hans hvite skjegg. Marken vender seg mot sør og består av kalk fra juraperioden i bunn og brun kalkjord i den øverste delen. Det finnes også lieu-dits her, men de kan i motsetning til Corton ikke bli nevnt på etiketten. Det er likevel en kjensgjerning at det er Le Charlemagne, Les Pougets og Les Languettes som står bak de beste vinene. De plottene som er plantet med pinot noir går inn under grand cru Corton.

Mine tre hvite "beste kjøp" favoritter fra Burgund på septemberslippet:

91

Navn: Deux Montille Saint-Romain En Jarrons 2012

Produsent: Deux Montille Soeur et Frère , Burgund , Frankrike

Pris: 329,90 Varenummer: 5046901 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections

Dufter av flint og tre med hint av voks. Delikat og lett moden mineralsk frukt med en frisk og balansert syre med en lang og tørr utgang. MB

90

Navn: Marsannay Blanc Clos du Roy 2015

Produsent: Dom. Charles Audoin , Burgund , Frankrike

Pris: 429,90 Varenummer: 6889401 Midlertidig utsolgt, Importør: Autentico AS

Lukket på duft med hint av epler og flint. Frisk syre på smak med en lett og delikat frukt. Tørr utgang. MB

89

Navn: Macon-Verzé En Prévisy 2014

Produsent: Dom. de la Jobeline , Burgund , Frankrike

Pris: 263,10 Varenummer: 6966301 Utenfor sortiment, Importør: Structure Wines AS

Dufter av tre, gule epler og toast med hint av blomster. Frisk syre på smak med en lett og tørr utgang. Tørr utgang med hint av tre. Mye vin for pengene. MB

Alle septembernyhetene:(Vilkår)