Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Strålende rieslinger som har «litt av alt»

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Tyske vinbønder leverte varene i 2016, til tross for en hardt prøvet årgang.

Tyske vinbønder leverte varene i 2016, til tross for en hardt prøvet årgang.

De første tyske grosses gewächs-vinene fra 2016 slippes i dag.

1. september er første tillatte dato til å selge Tysklands grosses gewächs viner, derfor ble de første i Norge tilgjengelige allerede i dag tidlig klokken 08 i Vinmonopolets nettbutikk. Grosses gewächs er Tysklands svar på den franske grand cru klassifikasjon og omfatter tørre viner fra de vinmarkene som er regnet som de beste i hver region. Men det er kun vinprodusenter som er med i VDP som kan bruke klassifikasjonen, noe som har gjort betegnelsen omstridt. Da ikke alle unge og lovende produsenter har fått innpass i VDP enda, og derfor faller utenfor selv om de leverer vel så høy kvalitet som sine mer erfarne kollegaer.

Aldri jobbet mer

Mange hamstret tysk riesling fra den allerede berømte 2015-årgangen. Men når det kommer til de tørre rieslingene leverer 2016 vel så bra i veldig mange tilfeller. Mens 2015 kan fremstå noe korpulent og rik, fremstår 2016 som sylskarp, mineralsk og fokusert. Den har litt av alt, i tillegg til å være fornøyelig åpen og tilgjengelig allerede. Og det til tross for at 2016 var en årgang som gjorde at vinprodusentene slet med nattesøvnen, da været så absolutt ikke var på deres side nærmest igjennom hele vekstsesongen. En svært våt sommer gav høy risiko for råte og sykdommer på druestokkene. Men heldigvis snudde været i august og reddet årgangen.
Flere produsenter har fortalt at de aldri har jobbet så hardt som sommeren 2016, været gav dem ingen pauser, det er noe man merker på vinene. Hvor de som jobbet hardest nok fikk igjen for det når det kommer til vinens kvalitet.

Meretes utvalgte:

93

Navn: Riesling GG Pittersberg 2016

Produsent: Kruger-Rumpf , Nahe , Tyskland

Pris: 302,90 Varenummer: 7405001 Basisutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Blend Wines AS

Dufter av epler og blomster. Nydelig tett mineralitet på smak med en lang og konsentrert utgang. Nydelig balanse. MB

93

Navn: Battenfeld-Spanier Frauenberg Riesling trocken GG 2016

Produsent: Battenfeld-Spanier , Rheinhessen , Tyskland

Pris: 389,90 Varenummer: 1727601 Midlertidig utsolgt, Importør: Record Vinimport AS

Dufter av flint og sitrus og epler. Frisk syre og en heftig mineralsk struktur med en lang og spenstig nerverik utgang. MB

93

Navn: Saarburg Rausch Riesling GG 2016

Produsent: Weing. Forstmeister Geltz Zill , Mosel-Saar-Ruwer , Tyskland

Pris: 388,90 Varenummer: 7757401 Utenfor sortiment, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av våt stein, grønne epler og roser. Tett og delikat mineralsk og konsentrert frukt på smak med en spenstig og frisk syre kombinert med en lang og tørr utgang. MB

Dine data på DN

DN er en del av NHST Media Group AS, som nå er ansvarlig for håndtering av dine data på DN. Vi bruker informasjonskapsler og dine opplysninger for å gi deg en sikker og god brukeropplevelse. Vi analyserer bruk for å kunne forbedre NHSTs tjenester, og for å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner